SHE WORKS WERKEN IN DE REISWERELD

Carrière update: en toen werd mijn contract niet verlengd

‘Loren, your new contract is not ready’. Dat is wat ik eind augustus 2021 telefonisch te horen kreeg van mijn manager. Verdwaasd keek ik voor mij uit. Ik snapte deze zin niet helemaal. Not ready? Als in het nieuwe contract komt eraan? Een ding was zeker: in september 2021 had ik geen werk. Ik ga toch niet in onzekerheid thuis wachten… Ik hing de telefoon op, stormde het kantoor uit en liep verward, boos en teleurgesteld door Amsterdam. De afgelopen twee jaar heb ik mij keihard ingezet voor deze baan. Geen verlenging krijgen was out of the question. Ben ik zojuist werkeloos geworden? En dat een week voor het einde van mijn contract. Wat ga ik nu met mijn carrière doen?

OH OH OH – DE BUREAUCRATIE

Ik was in shock dat mijn contract niet verlengd werd, omdat mijn manager mij in december 2020 al had gevraagd of ik nog twee jaar wilde bijtekenen. Ik vond het toen vreemd dat ik dit al negen maanden voor het einde van mijn contract aan moest geven. Zij gaf echter aan dat zij deze tijd nodig had om het op ons hoofdkantoor rond te kunnen krijgen. Het was dus negen maanden later nog niet rond. Hoe kan dat? Door een bureaucratische rompslomp op het hoofdkantoor (in het buitenland). Om specifiek te zijn: een minister besloot langer op vakantie te gaan. Hierdoor kon hij niet op tijd een handtekening zetten onder de goedkeuring voor mijn verlenging. Met als gevolg dat ik in september geen werk had en niet uitbetaald kreeg. Daarnaast konden zij mij ook niet vertellen per wanneer ik wel een contract zou krijgen. Bureaucratischer kan het niet denk ik…

Carrière

VERHUIZEN EN EEN REMOTE WERKTRIP VOOR DE BOEG

Ik heb 1,5 uur door het centrum van Amsterdam gestruind. Het drong niet helemaal tot mij door wat er zojuist gebeurd was. Hoewel mijn manager mij ervan verzekerde dat er wel een nieuw contract zou komen, wist ik door verhalen van collega’s dat dit zomaar erg lang zou kunnen duren. En dat terwijl er een verhuizing en een maand remote werken in Griekenland voor de deur stonden.

EEN NIEUWE CARRIÈRE?

Gelukkig ben ik niet iemand die bij de pakken neer gaat zitten. Toen ik aan deze baan begon wist ik al dat ik de ambitie had om ooit voor mezelf te beginnen. Ik had alleen niet verwacht dat ik deze stap zonder enige voorbereiding en zonder baan zou zetten. Daarnaast stonden ook die dure verhuizing en werktrip op de planning. Ik voelde mij onzeker. Ik vroeg mij af of ik wel goed genoeg was in mijn werk. En of ik wel genoeg klanten binnen kon halen. Ook was ik bang om mijn oude manager teleur te stellen. Ik had immers wel negen maanden eerder aangegeven dat ik zou blijven. Terwijl ik dit type weet ik hoe bizar dit klinkt, maar ik ben van nature iemand die loyaal is en ik voel erg de drang om anderen blij te maken en zeker niet teleur te stellen.

STARTPERIODE UWV

Is het een onverantwoordelijk idee om in deze fase het risico te nemen en the boss ass move te maken om mijn eigen bedrijf te starten? Dat was de vraag die ik mijzelf stelde.

Mijn vriend Rick had maar één antwoord: ga ervoor. Ik weet zeker dat jij dit kunt. Een week na het telefoongesprek met mijn manager begon ik daar ook in te geloven. Ik heb de ervaring, het netwerk, de ondernemersdrive, torenhoge ambities en werkethiek. Alleen wist ik nog niet hoe.

Mijn moeder zei: schrijf je in bij het UWV. Zij hebben ook een traject voor mensen die voor zichzelf willen beginnen. Hmmm, dat klinkt interessant!

Carrière: remote werken in Athene

EN TOEN STARTTE HET REMOTE WERKAVONTUUR

Vervolgens reisde ik samen met Michelle naar Athene voor ons ‘remote werkavontuur’. Ik had verwacht hier voor mijn werkgever aan de slag te gaan, maar het werd een zoektocht naar hoe ik mijn onderneming vorm wilde geven.

Ik speurde alle tabs van de UWV-website af en vond de ‘startperiode’. In een periode van 6 maanden krijg je minder uitkering, maar mag je bijverdienen vanuit je onderneming. TOP! Ik schreef een ondernemingsplan, werd gekoppeld aan een UWV-coach en las tientallen artikelen over het starten van een onderneming, BTW, factureren, uurtarieven en ga zo maar door.

In oktober was het zover! Met goedkeuring mocht ik aan de slag als ondernemer. TROMGEROFFEL! Ik ga als freelance content marketeer en pr-manager, gespecialiseerd in de reisbranche aan de slag. Maar hoe vind je opdrachtgevers? Dat was de vraag die door mij hoofd rondspookte en waar ik denk ik het meest angstig voor was.

Ik vond echter meteen een klus: als marketeer voor Travel Diaries en al gauw vond ik ook mijn tweede klus: content marketing voor Brouwerij Homeland. WHOOP WHOOP, wat is dit tof!

FAST FORWARD: EEN NIEUWE CARRIÈRE ALS ONDERNEMER

Fast forward, 6 maanden later: de start als ondernemer was een enorme rollercoaster, maar ik zie het als mijn grote nieuwe uitdaging. Het bevalt! Want je hebt de vrijheid om te kiezen voor opdrachten waar je echt blij van wordt en je kunt je eigen agenda indelen.

THERE IS NO BETTER TIME THAN RIGHT NOW

Zit jij in een vervelende situatie op je werk? Word je contract niet verlengd? Wil jij al langer voor jezelf beginnen? Maar heb je, net als ik, de angst om deze stap te zetten? Misschien ben je wel bang voor de financiële risico’s of wil je een huis kopen en heb je net een vast contract? Dit zijn allemaal angsten die ervoor zorgen dat je de stap niet durft te zetten.

Ik werd in het diepe gegooid en ik kan je vertellen: there is no better moment to start than now. Want komt er ooit een moment waarop je niet bang zult zijn om je carrière om te gooien en voor jezelf te beginnen? Die angsten blijven. Natuurlijk moet je nadenken over een financieel plan, maar er is meer mogelijk dan je denkt.

De komende tijd ga ik mijn learnings als freelancer met je delen! Will you hop on the adventure with me?


XOXO

Loren