Starter
SHE WORKS Uncategorized

Dit had ik als starter willen weten – Boss Babes in de dop

Als starter weet je dat wanneer je de carrièreladder beklimt, deze ladder vol obstakels zal liggen. Je komt real life feeksen in de vorm van collega’s tegen, die jou het liefst van de trap knikkeren, en managers die jouw ladder blokkeren omdat zij niet inzien dat jij potentie hebt en dan heb ik het nog niet eens gehad over vriendjespolitiek op de werkvloer. Ik startte mijn carrière op mijn 21e en werk momenteel met veel plezier als Communications & PR Manager bij het Grieks Verkeersbureau Benelux. In de afgelopen 5,5 jaar heb ik tijdens het beklimmen van mijn ladder veel geleerd. Ik leef niet met spijt. Toch had ik met een aantal praktische tips een stabielere tocht omhoog kunnen maken. Dus boss babes in de dop! Lees deze 8 punten die ik als starter graag had willen weten.

Starter

1. RAISE YOUR GLASS VOICE – YOU ARE IMPORTANT

Toen ik startte durfde ik in veel situaties nog niet mijn mond open te trekken, zoals tijdens vergaderingen. Hoewel ik veel ideeën had, durfde ik deze niet te opperen omdat ik dacht dat het niet mijn plaats was of anderen het toch een stom idee vonden. Ik heb dit tegen starters te zeggen: ‘raise your voice’! Misschien wordt jouw idee het niet maar breng je iemand anders wel op een geniaal idee. Daarnaast laat jij juist door actief deel te nemen aan een vergadering jouw commitment zien. Een manager heeft meer respect voor iemand die zich laat zien en ideeën dropt dan iemand die maar meegaat met de status quo. Het biedt hen ook de gelegenheid om je feedback te geven en daar leer je van. Dus ook al sta je onderaan de ladder: jouw ideeën zijn belangrijk.

Daarnaast vroeg ik voor het uitwerken van mijn ideeën altijd toestemming. Als jij dit ook doet heb ik dit tegen je te zeggen: ‘ask for forgiveness not permission’. Durf als starter risico’s te nemen voor een idee waar jij in gelooft. Is het een succes lopen ze met je weg en als het geen succes is geef je je fout toe. Je leert echt het meest van op je bek gaan.

Starter

2. STOP IN THE NAME OF LOVE! MAAK JE GRENZEN KENBAAR

Helaas is onbetaald overwerken bij veel bedrijven de normaalste zaak van de wereld. Daarnaast geven veel werkgevers je graag meer en meer projecten want dit betekent voor hen meer geld. Zolang jij geen NEE zegt kun je de avonden doorwerken en wordt er ook verwacht dat je de weekenden paraat staat en dit allemaal onbetaald. Met als gevolg dat jij misschien wel je eigen grenzen overgaat en thuis komt te zitten met een burn out.

Ik werd tijdens een vorige baan heel gek aangekeken als ik om 17:30 de deur uit liep. Het was daar namelijk de standaard om minstens 30 minuten over te werken, waarvoor je niet betaald krijgt. Ik vind dat het geven en nemen is. Als baas zijnde moet je de vrije tijd van een werknemer respecteren en andersom als er een dringende zaak is moet je als werknemer flexibel zijn en inspringen. Mocht je werkgever hierover beginnen kun je dit op die manier uitleggen. Als jij als werknemer je werk goed doet is een werkgever stom om daar een probleem van te maken.

Krijg je meer en meer projecten? Rem dan voor je piek. Veel werknemers trekken pas aan de noodrem als ze al op de piek staan en dan ben je te laat. Geef aan je werkgever luid en duidelijk aan dat het je te veel wordt. Bang dat je dan kansen misloopt? Mooie projecten die eraan zitten te komen? Whatever! Liever even pas op de plaats en zorgen dat je inzetbaar blijft en niet met een burn out thuis komt te zitten.

Starter

3. DOLLA DOLLA BILL Y’ALL – ZET HOGER IN OP SALARIS

Toen ik startte met mijn carrière wist ik totaal niet waar ik op in kon zetten wat betreft salaris. Wanneer je in de media/communicatie branche werkt verschillen deze bedragen enorm. Na rondvraag had ik wel een soort scoop maar niet de ballen. Ik vond mijn eerste baan en was door het dolle. Het salaris was echter niet wat ik verwachtte. Ik vroeg heel voorzichtig of er mogelijkheden waren om dit op te hogen maar mijn mond werd direct gesnoerd. Ik dacht ‘ik moet blij zijn dat ik een baan heb’ aangezien er zoveel andere starters solliciteerden en er niet veel banen waren.

Wat ik mij echter niet realiseerde is dat een lager startsalaris de loop van je carrière wat betreft salaris moeilijker maakt. Kom je er na een jaar achter dat collega’s met dezelfde functie en ervaring €300,- meer verdienen per maand dan trek je dat bijna niet meer recht. In veel situaties trek je dit enkel recht door van baan te switchen en dan wel de ballen te hebben om hoger in te zetten. You got this babe!

Moet je als starter gekke bedragen eisen? Nee! Maar je moet wel proberen om te achterhalen wat een gezond salaris is, zodat je weet wat je waard bent en hiervoor kunt gaan staan tijdens een onderhandeling.  

4. WHO RUN THE WORLD? GIRLS! SALARISONDERHANDELINGEN ZAKELIJK ZIEN

Een starter vindt salarisonderhandelingen vaak verschrikkelijk. Ik vind dit ook maar ik probeer het steeds meer als uitdaging te zien, als zakelijk spelletje te zien. Want dit is het. Het is niet persoonlijk! Het is een keihard schaakspel waarbij je de gedachtes over wat iemand van jou vindt uit moet zetten en je jouw pionnen strategisch moet inzetten. Master in dit spelletje worden is pittig maar dit zijn een aantal tips die voor mij gewerkt hebben:

  • Zie dit gesprek niet eenzijdig. Zij willen iets van jou en jij wil iets van hen. Werkgevers gaan in een salarisgesprek vaak achterover leunen en vragen jou om met argumenten te komen voor waarom jij een verhoging verdient. Het is dan de kunst om dit om te draaien en hen te laten verklaren waarom en hoe ze jou willen houden.
  • Ga nooit direct akkoord met je salaris. Vaak geven werkgevers je contract en vragen dan net op het moment dat het jou niet uitkomt, bijvoorbeeld wanneer je eigenlijk weg moet, om dit te tekenen. Geef dan aan dat je het contract mee naar huis wil nemen en je er even over na wil denken. Vind je het salaris te laag? Ga dan nogmaals in gesprek.
  • Wil een werkgever echt niet meer salaris bieden dan is er meer om over te onderhandelen. Misschien kan hij/zij jou wel in secundaire voorwaarden tegemoet komen.

Binnenkort deel ik nog meer tips & trics voor een salarisbespreking.

5. ONDERHANDEL QUEEN – SECUNDAIRE VOORWAARDEN

Salaris is dus zeker niet het enige waarover je kunt onderhandelen. Er zijn veel secundaire voorwaarden die misschien nog wel belangrijker zijn. Je denkt wellicht gelijk aan reiskostenvergoeding en telefoonkostenvergoeding maar er is meer meid! Zoals een telefoon van de zaak of abonnementsvergoeding. Als je in de communicatiebranche werkt is dit een belangrijke want er wordt wat afgetelefoneerd. Mijn vriend snapt soms niet hoe ik aan het einde van de dag nog steeds een stem heb en dan nog de hele avond door kan praten #womenrule.  

Maar! Wat dacht je van een cursusvergoeding? Overwerktoeslag? Mogelijkheid voor een sabbatical? Flexibele werkplek? Flexibele werktijden? En ik kan nog uren doorgaan. Na een aantal jaar werken en deze gekke pandemie weet ik dat die laatste opties: sabbatical, flexibele werkplek en flexibele werktijden voor mij het belangrijkst zijn. Zo ga ik dit jaar waarschijnlijk een maand vanuit Griekenland werken. WINNNNNNING!

6. KILL EM WITH KINDNESS – ZO PAK JE BULLIES OP DE WERKVLOER AAN

Soms kom je op de werkvloer echte feeksen tegen. Feeksen die altijd iets op je kleding aan te merken hebben, die jou in het bijzijn van collega’s afkraken en net even te hard om grapjes van de manager lachen. Wat mij enorm geholpen heeft in deze situaties is het principe van ‘kill em with kindness’.

Tijdens een vorige baan heb ik net voordat ik daar wegging ruzie gehad met een collega, waarbij zij werkelijk van alles tegen mij schreeuwde. Ze vond mij gemeen, ze vond mijn carrièrekeus ‘de grootste grap van de eeuw’ en ze kon echt niet wachten om te zien hoe ik zou falen. Een greep uit de beledigingen die ik te horen kreeg. Ik kon op dat moment mijzelf even dominant opstellen, terugschreeuwen en haar afkraken. Ik koos ervoor dit niet te doen. In plaats daarvan bedankte ik haar voor de samenwerking en wenste ik haar succes met haar toekomstplannen. Dit neutraliseerde het en zij stopte met schreeuwen. I killed it with kindness.

Gelukkig zijn niet alle situaties zo heftig maar je zult vast en zeker af en toe in de clinch liggen met een collega of je baas. Spreek dan op een respectvolle manier uit wat je dwarszit. Zo kraakte mijn baas ooit mijn nieuwe vest af. Ze vond het lijken op een ‘deken’ en als ik langs haar liep zei ze ‘haha met je deken…’. In plaats van de opmerking te negeren of deze weg te lachen en mij hier rot over te voelen, wat ik deed, had ik ook eerlijk en respectvol tegen haar kunnen zeggen dat ik deze opmerkingen niet prettig vond. 

Dit is als starter moeilijk en al helemaal wanneer je dit gesprek aangaat met een manager of directeur. Er is echter iets wat jou over die drempel kan helpen en dat is het volgende: jezelf realiseren dat iemand zich er vaak niet bewust van is hoe zijn of haar opmerking overkomt. Door je dan kwetsbaar op te stellen en uit te leggen wat een opmerking met je doet geef je iemand daar inzicht in en de kans om dit de volgende keer anders aan te pakken.

7. I QUIT – CONTRACT OPZEGGEN ZONDER ALTERNATIEF IS NIET FALEN

Blijf niet te lang in een onhoudbare situatie hangen. Voor mij staat onafhankelijkheid voorop. Ik ben ook iemand die houdt van zekerheid. Maar soms is het beter om je contract al op te zeggen ook al heb je geen alternatief. Je haalt jezelf uit een stressvolle omgeving en kunt je compleet focussen op een nieuwe job zoeken. Natuurlijk moet je hiervoor een buffertje hebben of op iemand terug kunnen vallen. Maar een tussenperiode nemen is niet falen! Je kiest voor jezelf en daar heb ik alleen maar bewondering voor.

Starter

8. NEVER STOP DREAMING – BLIJF NADENKEN OVER JE TOEKOMSTWENSEN  

Wie als starter de carrièreladder betreed loopt de kans om zich alleen maar te focussen op omhoog klimmen en verwachtingen waarmaken. Je ziet alleen maar het beloofde land aan de bovenkant van de bonenstaak. Maar Jack’s weg is niet de enige weg naar boven en zijn eindbestemming is niet de enige eindbestemming. Blijf dromen! En wees niet bang om af te wijken van de welbekende ladder. Wil je van carrière switchen? Zeker doen! Droom je ervan om een sabbatical van 3 maanden te nemen en de wereld rond te reizen? Doen! Evalueer regelmatig of jij nog steeds jouw hart volgt.

Een starter blijft vaak hangen in een comfortabele job. Hier is niets mis mee! Maar het kan wel betekenen dat jouw leercurve stagneert en je uitdaging mist. Vaak wanneer ik een starter vraag of hij/zij er over nadenkt om van job te switchen krijg ik antwoorden als: ‘ja ik wil wel ooit weg maar ik heb hier zo’n leuke collega’s of het aantal vakantiedagen is zo chill, ik wacht nog wel even’. Wees niet bang om een nieuwe uitdaging te zoeken. Positieve punten aan je werk vind je namelijk ook op andere werkplekken. Every accomplishment starts with the decision to try!

Starter

Dit waren de 8 punten die ik graag had willen weten als starter!

And never forget: it’s better to look back on life and say: ‘I can’t believe I did that’ than to look back and say: ‘I wish I did that’.

XOXO

Loren, met haar lila vest #deken…

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply