PRAKTISCHE CARRIÈRE TIPS SHE WORKS

In coronatijd netwerken als een pro doe je zo!

Alle carrière babes opgelet! Jij hebt vast en zeker het woord netwerken al vaak gehoord. Misschien ben jij hier al wel een ster in. En als PR Manager in de reisindustrie kan ik je inderdaad vertellen dat het opbouwen en onderhouden van een netwerk heuuuuuul belangrijk is. Ik zou willen zeggen de heilige graal om in jouw baan naar de top te komen: maar dat is natuurlijk je eigen drive. Toch kan een netwerk ervoor zorgen dat jij aangenomen wordt bij die ene baan waar jij al jaren van droomde of dat jij via, via, want zo gaat het, aan dat droomhuis komt. Nu komt ie: in coronatijd netwerken is lastig.

Handen schudden op evenementen, samen een borreltje pakken, iemand uitnodigen voor een koffiemeeting is er allemaal niet bij. Nu kun je zeggen: dat komt wel weer maar dan stel je nog iets uit. Terwijl je met deze tips zelfs in coronatijd kunt netwerken als een pro.

BOSS BABE = NETWORK BABE

Laten we beginnen bij het begin, wel zo handig! We horen het woord overal maar wat verstaan we nou eigenlijk onder netwerken? Het opbouwen en onderhouden van langdurige relaties. Deze relaties zijn voor beide partijen voordelig en helpen je bij het realiseren van doelen. Dit kan op werkvlak zijn maar ook in je privéleven. Wie weet kent jouw relatie namelijk wel iemand die zijn huis verkoopt en laat dat nou net jouw droomhuis zijn met kookeiland, stalen deuren, visgraatvloer en vrijstaand bad! Cliché, but hey trending! I luf it.

1. COFFEE IN ONE HAND, CONFIDENCE IN THE OTHER: LINKEDIN TACTIEKEN

LinkedIn is natuurlijk hèt netwerkplatform en toch komt het onderhouden van ons account, evenals het regelmatig checken van de newsfeed vaak op de laatste plek op onze to-do list. Zet daarom in ieder geval voor deze week op je lijst dat je jouw profiel goed bekijkt en update. Je wilt hier immers laten zien waar je trots op bent. Dus zorg dat je al jouw boss babe projecten vermeldt en met een kick ass profielbeschrijving komt.

Maak van netwerken ook een prioriteit en maak deze prioriteit as concrete as a rock. Dit doe je door bijvoorbeeld met jezelf af te spreken dat je in ieder geval iedere week 5 nieuwe connecties zoekt op LinkedIn. Skip elke dag een half uurtje Instagram en je bent er al. Stuur zeker niet random een uitnodiging maar zoek personen uit waarvan jij denkt dat er wederzijdse waarde is. Stuur degene vervolgens een persoonlijke uitnodiging en vermeldt waarom je graag in contact komt.

Plan een cappuccino, frappuccino of soy latte meeting in om elkaar virtueel te leren kennen. Geef in deze uitnodiging aan 1. Waarom je deze koffieafspraak wilt plannen. Vanuit mijn functie als PR Manager voor het Grieks Verkeersbureau kan ik bijvoorbeeld een koffietje met een blogger plannen die ik nog niet ken. Even babbelen over mogelijke nieuwe samenwerkingen. 2. Geef de duur van het gesprek aan. We gaan heulll de dag meeten! Nee geintje, maar in sommige gevallen is het handig om een tijdsbestek aan te geven. Als je bijvoorbeeld weet dat degene een hele volle agenda heeft. 3. Stel direct een datum en tijd voor. Hiermee scoor je boss babe punten.

netwerken in coronatijd

2. BE SO GOOD, THEY CAN’T IGNORE YOU: LINKEDIN TACTIEKEN 2

Daarnaast moet je regelmatig op LinkedIn checken waar jouw zakelijke relaties zich mee bezig houden. Zo heb ik een relatie binnen de automotive branche. Zij hadden net een waanzinnig, echt kwijl kwijl, nieuw automodel gelanceerd. Ik had mijn contact al een tijdje niet gesproken en zag dit als mooie kans om contact op te nemen. Dus ik likete het bericht op LinkedIn en stuurde mijn contact een e-mail met complimenten over het nieuwe automodel en vroeg direct over de aankomende plannen.

Ik weet wat je nu denkt: ‘ben ik dan niet te pushy?’ en daar heb ik dit op te zeggen: niet als je echt oprecht geïnteresseerd bent. Draai het ook eens om. Als iemand jou mailt om jou te complimenteren met een project dat jij zojuist hebt afgerond dan kun jij hier ook een week op teren. Ja toch?

3. BE A STILETTO IN A ROOM FULL OF FLATS: ZORG DAT ZE JE HERINNEREN

Het is de kunst om een zakelijke relatie te behandelen als een goede vriendin en toch je professionele afstand te kunnen behouden. Let it sink in. Dit is namelijk een lastige! Ik bedoel hiermee: ga op een prettige informele manier met zakelijke relaties om maar onthoudt dat er altijd wederzijdse belangen zijn. Hoe kun je dan een zakelijke relatie als goede vriendin behandelen? Door belangrijke momenten voor degene te onthouden en hier iets mee te doen.

Did someone say chocolate? Is degene jarig? Stuur een persoonlijke felicitatie of nog beter een fysiek kaartje of een lekkernij zoals Brownies Per Post. Weet je dat een zakelijk contact druk is met de oplevering van een nieuw project? Bijvoorbeeld een nieuw magazine dat op de markt komt? Wens degene succes en stuur na afloop ook een mailtje om te vragen hoe het gegaan is.

Zorg dat jij herinnert wordt en doe dit op een manier die bij jou past. ‘There is no competition because no one can be me’ en zo is het.

4. SELL GIVE VALUE: VERBINDT ANDEREN

Het is zeker niet verstandig om zonder reden iemand te benaderen. We all ain’t got time for that… En dit kan spammy aanvoelen. Wat wel verstandig is, is om kansen om te netwerken optimaal te benutten. Zoekt een vriend, vriendin of kennis bijvoorbeeld een baan en heb jij in jouw netwerk toevallig de perfecte job voorbij zien komen? Pak je kans meid.  

Verbindt jouw vriendin met degene in jouw netwerk. Het is niet alleen fijn om iemand aan een baan te kunnen helpen. Dit is ook weer een kans om te shinen bij jouw relatie. Dit is een prettig contactmoment die jouw relatie als waardevol zal zien. Mocht jij op een later moment een gunst nodig hebben van jouw relatie dan zal hij/zij dit zich altijd herinneren.

Netwerken in coronatijd

5. MOOD: CEO, OOO, OOO: PLAN KOFFIEMEETINGS BINNEN JE HUIDIGE NETWERK

Doordat je elkaar niet meer tegenkomt aan de wijntafel tijdens werkevenementen en niet meer samen naar een hip koffiezaakje gaat en daar koffietjes bestelt waarvan je de naam niet kunt uitspreken, kan het zomaar voorkomen dat je iemand lang niet spreekt en dit is doodzonde. Want uit het oog is in de zakenwereld toch wel echt kei hard uit het hart.

Plan daarom regelmatig cappuccinodates in via bijvoorbeeld Zoom om met elkaar bij te babbelen. Zo blijf jij goed op de hoogte van hoe het met de ander gaat en kun je ook vast samen sparren over briljante toekomstige plannen en wederzijdse kennis delen. 

Maak het behapbaar door bijvoorbeeld met jezelf af te spreken dat je iedere week probeert 1 virtuele cappuccinomeeting binnen je bestaande netwerk te plannen. Nog leuker: een virtuele lunchmeeting. Ik werd door een mediabureau een keer uitgenodigd voor een virtuele lunch en dit was mega leuk! Ik kreeg een lunchbox thuis gestuurd en rond lunchtijd spraken we af via Zoom. Twee van de dingen in het leven die ik het leukst vind: smullen en babbelen.

Heb jij nog geen groot netwerk? Dan kun je uiteraard via LinkedIn op zoek gaan naar interessante personen, voor wie jij ook een waarde kunt hebben, en degene uitnodigen voor een koffiekennismaking.

Dit is echt netwerken als een pro in coronatijd!

Netwerken in coronatijd

6. TODAY’S AGENDA: BUILDING MY EMPIRE: ONLINE EVENEMENTEN

Voorheen waren werkevenementen de ideale manier om te netwerken. Oh, wat mis ik deze tijd! Chique Ted Baker jurk aan, Lipstick op, visitekaartjes ingepakt en met een brede lach op naar de locatie. Van tevoren goed inlezen: wie komt er? Wat is zijn/haar functie en wat voor toffe projecten heeft hij/zij gedaan? Dan heb je direct wat munitie als je op het evenement rondloopt. Eenmaal daar aangekomen eerst de situatie goed bekijken en vervolgens op andere boss babes afstappen en een gesprek aanknopen. In deze coronatijd kan de leukste manier van netwerken helasos niet plaatsvinden, althans: niet fysiek.

Gelukkig zijn Nederlanders heel veerkrachtig en dus werden de evenementen al gauw omgezet naar online evenementen. Zo had ik een aantal maanden terug tijdens een soort vakantiebeurs voor btob een eigen avatar waarmee ik in een virtuele omgeving kon rondlopen om andere avatars te ontmoeten. De nerd in mij vind dit fantastico! Tijdens dit evenement kon je via een chat met andere personen in contact kon komen en kon je ook met ze bellen. Een goede tussenoplossing! Je kon zelfs in een kleedkamer je avatar een upgrade geven: love it! Alhoewel ik mij altijd afvraag wie de kleding voor deze avatars bedenkt. In ieder geval geen fashionista kan ik je vertellen…

Natuurlijk zijn niet alle evenementen zo geavanceerd dat het op een game lijkt maar er worden wel allerlei creatieve oplossingen gevonden voor bestaande evenementen. Zoek daar op LinkedIn naar. Denk je dat een evenement leerzaam voor je is of dat je er like minded boss babes kunt ontmoeten: schrijf je dan in. Dit is namelijk de perfecte gelegenheid om te netwerken in coronatijd.

Dit waren mijn tips om te netwerken als een pro in coronatijd.

You freaking got this babe!

XOXO


Loren

No Comments

    Leave a Reply