Jezelf saboteren
PRAKTISCHE CARRIÈRE TIPS SHE WORKS

Hoe wij onszelf saboteren

Veel van ons doen aan zelfsabotage en daarmee moeten we per direct stoppen. Niet alleen kom je eerder to infinity and beyond zonder al deze narigheid. Je wordt er ook nog eens een gelukkiger mens van. Denk je nu: maar dit doe ik toch helemaal niet? Lees dan eens dit lijstje en check of jij jezelf aan het saboteren bent. Of ben jij die babe die hier geen last van heeft?

JEZELF SABOTEREN – SAY WHUT?

Je bent goed op weg met je doelen. Je dromen twinkelen in een heldere sterrenhemel en je denkt ‘hey ho let’s go!’, we gaan ervoor. En dan komen er gigantische meteorieten op je weg naar boven: gedachtes als ‘wat vindt mijn omgeving van dit idee?’ en ‘ik heb echt niet genoeg ervaring om deze stap te zetten’. Dan ben je dus jezelf aan het saboteren.

Ik weet dat ik in ieder geval in dit lijstje hieronder een aantal vinkjes kan zetten. En dit is iets wat ik wil veranderen. Niemand mag je dromen in de weg zitten, laat staan jijzelf. Time to check it yourself.

7 x JEZELF SABOTEREN

1. JEZELF IEDERE SECONDE VERGELIJKEN MET ANDEREN

Je vriendin wordt manager, gaat een team van 10 personen leiding geven en heeft een flinke stap gemaakt qua salaris. Je bent vast en zeker trots op je girl maar er bekruipt je ook dit idee: ‘moet ik er ook voor vechten om ook manager te kunnen worden? Moet ik ook van baan switchen om deze stap te kunnen maken? En hetzelfde te verdienen’? Want wat als je dit niet doet? Heb jij dan de mindere baan? Ben jij dan minder goed bezig als je vriendin?

Pff wat is vergelijken vermoeiend! Maar ik denk dat velen van ons zich hier wel schuldig aan maken. Wij hebben namelijk allemaal een bewijsdrang in onze vriendengroep en familie. En dat ook nog naast de hoge eisen die we onszelf opleggen. Met jezelf af te vragen of jij wel goed bezig bent in vergelijking tot vrienden kom je nergens. De enige vraag die jij jezelf moet stellen is: ben jij gelukkig met hetgeen wat jij nu doet?

2. MY NAME IS YES GIRL – GEEN NEE KUNNEN ZEGGEN

Je hebt de neiging om tegen alles ‘ja’ te zeggen. Je bent iemand die graag zorgt voor een ander en daarmee heb jij een ‘please’ gedrag. Iedereen moet jou immers aardig vinden en iedereen moet weten: op haar kun je rekenen. Daarnaast wil je zeker niet overkomen als een bitch.

Maar als jij alleen maar ‘ja’ zegt ga je vaak ook over je eigen grenzen heen. Diep van binnen zul je namelijk vast en zeker situaties herinneren waarin jij liever ‘nee’ had gezegd maar dit niet deed. Stel: een collega vraagt of jij iets over kunt nemen maar eigenlijk heb jij echt geen tijd. Toch zeg je ja. En dus zit jij die dag tot 21u op kantoor.  Als jij hier ook last van hebt dan ben jij dus door enkel ‘ja’ te zeggen jezelf aan het saboteren van het waarmaken van je dromen.

3. JIJ VOELT DE CONSTANTE DRUK VAN DE MAATSCHAPPIJ

Je komt op een familiefeestje en de eerste vraag die je krijgt is: ‘heb je al een vriend’? Ze vinden het maar gek dat je al 5 jaar single bent en je raakt toch al bijna die 30 aan… Of je komt met je vriend of vriendin en er wordt constant aan je  gevraagd: ‘ben je al zwanger?’ Op Facebook krijg je iedere dag een Grip advertentie over dat je echt je vruchtbaarheid moet testen. Voor het te laat is… Terwijl jij stiekem alleen maar kunt denken aan een wereldreis, remote werken, op avontuur met je verrekijker en je camera in de hand en een te zware backpack op je rug. 

Toch voel je de druk van de maatschappij. Moet ik gaan daten? Ik ben toch al 5 jaar single… Misschien moet ik mijn vruchtbaarheid maar laten testen. Ik wil toch ooit kinderen. En je durft al helemaal niet je baan op te zeggen om de wereld rond te reizen want iedereen om je heen zegt dat dit het moment is om carrière te maken en waarschuwt je voor de financiële gevaren. Girl stop! Je bent jezelf aan het saboteren.

4. JIJ BENT ALTIJD BEZIG MET DE MENINGEN VAN ANDEREN

Nog zo eentje! Bij alle keuzes die jij wilt maken vraag jij je af hoe de ander zich daarbij voelt. Ten eerste: wanneer jij voor iemand anders denkt maak je vaak vele aannames. En we weten allemaal: ‘assumptions are the mother of all fuck ups’. Ten tweede: dan stel je jouw onzekerheden over de meningen van anderen altijd boven je eigen wensen.

Toen ik mijn blog publiceerde over ‘wat ik als starter had willen weten’ maakte ik mij druk over de mening van voormalig collega’s. Wat zouden zij van mij denken? Zouden zij over mij roddelen? Zou dit invloed hebben op mijn netwerk? In the end koos ik ervoor om die gedachtes te laten varen. Ik vind het namelijk belangrijk om een eerlijke stem te hebben op mijn blog en wil mij niet laten beïnvloeden door mijn angst voor veroordeling.

Natuurlijk is het goed om rekening te houden met anderen. You’re not a monster! Maar laat jezelf niet saboteren door jouw eigen onzekerheden want daarmee doe jij jezelf tekort.

Jezelf saboteren

5. JIJ ZIT IN EEN SNELTREIN DIE NIET KAN STOPPEN

Wanneer jij een doel voor ogen hebt wil jij dit ook nu bereiken en dus gaat jouw trein op full speed: 300 km per uur. Je bent teleurgesteld als je niet direct succes boekt en staart je blind op dit doel. Wat ertoe leidt dat jij 24/7 hiermee bezig bent, zonder stil te staan.

Guess what? Binnen een mum van tijd heb jij een burn-out. Guess guess what? Jij saboteert jouw toekomstplannen hiermee enorm. Want als jij eenmaal deze grens over bent is het moeilijk om weer bij jezelf terug te komen. Om je energie weer terug te krijgen en weer vol gas te kunnen geven.

Het is belangrijk om voldoende te kunnen remmen voor je piekt en voldoende stil te kunnen staan. Makkelijk gezegd! Dat weet ik… Mijn tip voor jou is: geef 80% aan je doel. Dit voelt heel gek maar ik kan je dit vertellen: wat voor jou als 80% inzet voelt ziet de ander als 120% commitment.

6. JIJ ACCEPTEERT EEN ONGEMAKKELIJK GEVOEL TOTAAL NIET

Jij bent een probleemoplossende denker. Loop jij tegen een giga muur aan? Dan probeer jij in een mum van tijd die muur te beklimmen. Tijd om even voor die muur te blijven staan en te analyseren hoe die muur tot stand is gekomen om vervolgens de beste tactiek te kunnen bedenken hoe jij de muur kunt afbreken is er niet. Best trots op deze muurvergelijking!

Misschien heb jij een ongemakkelijk gevoel na een contractbespreking. Waarom voel jij je ongemakkelijk? Sta daar bij stil. Omdat de uitkomst niet helemaal is wat jij voor ogen hebt misschien? Wat zou voor jou de gewenste uitkomst zijn? Ga vervolgens aan de slag met ideeën over hoe je deze uitkomst kunt behalen.

7. JIJ GELOOFT NIET IN JEZELF

De ergste vorm van jezelf saboteren! Jij gelooft niet in jezelf. En dus bedenk je 1000 redenen waarom jij beter niet voor je doelen kunt gaan. Doodzonde meid!

Deze vraag helpt mij om mij zelfverzekerd te voelen: ‘wat is het ergste wat er kan gebeuren?’. Je antwoord valt bijna altijd mee en dus zijn er geen excuusjes meer.

Laten we stoppen met zelfsabotage! You got this girl.

No Comments

    Leave a Reply