Dromen waarmaken
PRAKTISCHE CARRIÈRE TIPS SHE WORKS

Je dromen waarmaken? Net als Elle Woods!

Ken jij Elle Woods nog? Je weet wel die populaire blonde meid uit Legally Blonde,  gespeeld door Reese Whitherspoon! Die meid die iedereen eerst zag als dom blondje maar uiteindelijk afstudeerde aan Harvard, een baan vond bij een succesvolle advocatenkantoor en haar crush Warner de deur wees omdat hij de grootste douchebag ever was. Nou, ik weet zeker dat er in ieder een Elle Woods schuilt: iemand die haar dromen waarmaakt. Wil jij ook jouw dromen waarmaken? Ik kan je helpen om de Elle Woods in jou naar boven te krijgen!

Oké, ik geef toe, ik ben een echte Legally Blonde fan girl en vond dit een van de leukste films uit mijn jeugd. Waarom? Omdat Elle bereikte wat iedereen als onmogelijk zag. Omdat Elle in zichzelf en haar dromen gelooft en hard werkt om haar dromen waar te maken. En kom op, die ‘bend and snap’ was toch fantastisch. Die hebben we geloof ik allemaal met onze vriendinnen gedaan! Ja, jij ook!

EEUWIGE TWIJFELKONT

Wil jij, net als Elle, ook jouw dromen waarmaken maar weet jij niet waar je moet beginnen? Ben jij die eeuwige twijfelkont en stel jij je dromen uit omdat je simpelweg de tijd of het geld er niet voor hebt? Of omdat jouw dromen te groot zijn en je het simpelweg ‘’niet zal lukken’’? Dan heb ik dit tegen je te zeggen: met de Elle Woods methode kun je jouw dromen waarmaken. Kortom: waar wacht je op? Channel your inner Elle Woods en let’s go!

JE DROMEN NAJAGEN MET DE ELLE WOODS METHODE

Dromen waarmaken

1.  DAAG JE GEDACHTES UIT!

Toen Warner Elle dumpte omdat zij niet past in zijn ‘Harvard toekomst’ en omdat zij ‘te blond was’ besloot Elle zichzelf ook aan te melden voor Harvard. Want zij zou hem wel eens laten zien hoe slim ze is. Nu hoeven we het natuurlijk niet te hebben over dat dit een verkeerde reden is om ergens voor te gaan omdat je het natuurlijk voor jezelf moet doen (but that’s beyond this point). Waar Elle zeker van zichzelf is en binnen een split second de beslissing maakte om zich aan te melden voor Harvard zitten veel mensen vast in een negatieve gedachte. Bijvoorbeeld de gedachte ‘dat lukt mij toch niet’. Degene die jouw droom dus in de weg zit, dat ben jij zelf!

Wanneer je jezelf betrapt op deze negatieve gedachte, moet je jezelf de volgende vraag stellen: ‘Wat als het lukt?’ Wat als Elle aangenomen wordt op Harvard? Dat zou fantastisch zijn! En wat als het haar niet zou lukken? Dan vergaat de wereld niet. Dus ga van het positieve uit! Wat als het lukt om jouw dromen waar te maken?… en laat jezelf enthousiast worden over deze gedachte.

2. SPREEK JE DROOM HARDOP UIT

Zodra je zelf enthousiast bent over jouw droom, over jouw doel, is het goed om deze hardop uit te spreken. Daarmee bedoel ik niet: gooi de deur open en schreeuw je droom uit. Alhoewel, meid, als jij je zo vrij voelt go for it! Maar wat ik wel bedoel is vertel mensen over jouw droom. En krijg hen mee in jouw enthousiasme. Wat je vervolgens zult merken is dat de weg naar het bereiken van jouw doel niet als de Route 69 voelt. Dit leg ik je graag even uit.

Wanneer je de mensen om jou heen mee krijgt in jouw enthousiasme ga jij zelf ook steeds meer geloven dat het waarmaken van jouw dromen haalbaar is. Het pept als het ware jouw zelfvertrouwen op! Daarnaast geloof ik ook sterk in the wisdom of the crowd. Hiermee bedoel ik dat de mensen om jou heen vaak met goede tips en adviezen waardoor je een stap dichterbij het waarmaken van jouw dromen bent. Zo vertelde Elle Woods iedereen om haar heen over haar Harvard droom. En guess what? Iedereen hielp haar! Daarbij is het gelijk een stok achter de deur: jij hebt iedereen al over je droom vertelt dan kun je dus niet bij de pakken neer gaan zitten, toch?

Dromen waarmaken

3. CONCRETISEER JE DROOM

Het waarmaken van dromen kan heel abstract voelen omdat deze dromen ergens in je hoofd zweven maar je geen idee hebt hoe je deze kunt bereiken . Bijvoorbeeld: ‘Ik wil de wereld over reizen’ ‘Ik wil graag mijn carrière omgooien’’ ‘’Ik wil graag een kookboek uitbrengen’’ en in Elle’s geval ‘’Ik wil graag naar Harvard’. Het helpt om je droom te concretiseren en je droom op te splitsen in behapbare gedeeltes. Zo overzie je wat er moet gebeuren om je doel te bereiken. Zo deed Elle dat:

Ze moest de LSAT (Law School Admission Test) behalen. Om deze toets te behalen heeft zij verschillende stappen gezet:
– Zo ging ze extra studeren en verzamelde mensen om haar heen die heel goed waren in de vakken die zij moest beheersen.
– Ook deed ze oefentesten, zodat zij zich zeker voelde om de LSAT te maken.
– Daarnaast annuleerde zij alle feestjes en focuste zich volledig op haar doel. Vind je jouw week indelen lastig. Lees dan dit artikel over plannen als een pro.

Naast de LSAR moest zij ook een aanmeldingsvideo maken. Dit deed ze door
een professioneel bedrijf in te huren om de video te maken. En ze verzamelde al haar girls om als figurant mee te spelen.

Financiën? Elle is natuurlijk rijk en haar ouders konden dus makkelijk haar schoolgeld voor Harvard betalen. Velen van ons hebben echter geen geldboom. Betekent dit dat je de droom maar moet laten varen? Hell no! Leer te sparen. Dit kun je doen door te kijken naar wat jij elke maand kunt missen en dit opzij te zetten. Van tevoren kun je dan een inschatting maken hoe lang jij nodig hebt om jouw dromen waar te maken.

Wat is jouw doel? Schrijf op wat er allemaal nodig is om dit te bereiken en werk hier stap voor stap aan. Geen idee wat er nodig is? Ga een gesprek aan met iemand die dat wel weet.

4. LAAT JE NIET KISTEN DOOR DE NEGATIVITEIT VAN ANDEREN

Toen de gemene Vivian (Warner’s Harvard verloofde) Elle uitnodigde voor een feest en haar vertelde dat ze verkleed moest komen en zij aankwam in haar bunny outfit en niemand verkleed was liet zij zich niet kisten. Zij ging niet weg. Nee! In plaats daarvan bleef zij vol zelfvertrouwen op dat feest, in haar bunny outfit. En toen iedereen haar voor gek verklaarde dat zij naar Harvard ging en dat iedereen over haar roddelde omdat zij een roze poppetje was, liet zij zich ook niet kisten. Is dit moeilijk? Ja zeker! Hoe kun je dit makkelijker maken?  

Ten eerste: door te realiseren dat deze negativiteit 9 van de 10 keer uit jaloezie voortkomt. Omdat jij zelfverzekerd ergens voor gaat en een ander dit eigenlijk ook zou willen. Dit uit zich vaak in negativiteit. Ik weet het: heel stom! Maar zo werkt het helaas wel. Ten tweede: door jezelf hier bewust van te maken. Zo kun je ervoor zorgen dat je opmerkingen niet persoonlijk opvat en niet meegaat in de negativiteit van een ander.

Ten derde: een vriendin zei ooit tegen mij ‘kill it with kindness’ en dat is een hele handige tip die mij altijd bij is gebleven. Dit wil zeggen: dat je je niet mee laat sleuren in negativiteit als iemand gemeen doet of als er zich een situatie voordoet die totaal oneerlijk is. Dit wil ook zeggen dat je niet uitgaat op wraak of boos wordt. Nee, in plaats daarvan blijf je extreem vriendelijk. Als je wel uit je slof gaat bereik je namelijk waar iemand op uit is: degene wil jouw frustratie zien. Dus: kill it with kindness girl! En let haters be your motivators.

5. VIER KLEINE SUCCESMOMENTJES

Het is heel belangrijk om kleine succesjes te vieren! Dit werkt namelijk motiverend. Toen Elle hoorde dat ze tot Harvard toegelaten werd heeft ze dit met al haar vrienden gevierd. Alhoewel er misschien heel veel nodig is voor het waarmaken van jouw dromen is het belangrijk om elk succesje te vieren.

6. BLIJF JE STRALENDE ZELF

Dicht bij jezelf blijven – Iedereen maakte Elle belachelijk om haar roze outfits en naaldhakken en om haar beauty interesses. Toch veranderde zij dit niet. Zij bleef haar stralende zelf. Jij bent prachtig zoals je bent en dit hoef je voor niemand te veranderen.

Dromen waarmaken

7. YOU MUST ALWAYS HAVE FAITH IN YOURSELF

Aan het einde van de film zei Elle ‘You must always have faith in yourself’. En dit is zo waar! Vertrouw op jouw potentie, vertrouw op jouw capaciteiten om te bereiken waar je altijd van droomde!

Nog een laatste wijze les die ik jaren geleerde leerde van mijn toenmalige stagebegeleider: ‘Wanneer je je dromen navolgt gaat het er eigenlijk helemaal niet om dat je deze bereikt. De weg hiernaartoe leid tot prachtige dingen en misschien kies je wel voor een ander pad. Maar dit pad heb je dan alleen gevonden omdat jij voor je dromen durfde te gaan’. Laat dit even bezinken…

Dus hoef je je van tevoren af te vragen ‘wat als het niet lukt?’ Nee! Want daar gaat het dus niet om. Durf risico’s te nemen, durf ervoor te gaan en ik weet zeker dat je tot mooie dingen gaat komen.

Genoeg wijsheden. Channel your inner Elle Woods! En ga ervoor! You can do this girl.

No Comments

    Leave a Reply