PRAKTISCHE CARRIÈRE TIPS SHE WORKS

Hoe voorkom je sociale-en werkdruk na de lockdown?

Corona dwong ons om eeuwig, althans het leek eeeeeeeuwig, achter de geraniums te zitten, waardoor onze agenda’s massaal leegstroomden. Velen van ons, waaronder ik, vonden dit erg vervelend. Geen dansjes met de meiden en geen mogelijkheid om die never-ending-restaurant-bucketlist af te strepen. Toch voelde ik later een enorme rust. Het was alsof mijn sneltrein tot stop kwam. Inmiddels zijn de coronamaatregelen versoepelt, maken we op werk een inhaalslag en is het weer heel normaal dat je afspraken 6 weken vooruit plant. Massaal vallen wij dus terug in het eigen ‘drukke’ patroon. Herken jij je hierin? Dan vraag jij je misschien af hoe je de rust in jouw leven na de lockdown kunt behouden? En ondertussen wel die werkdoelen kunt behalen en die restaurant bucketlist kunt afstrepen. Hoe pak jij het leven na de lockdown op? Dit zijn mijn tips!

Leven na de lockdown

MINDER VERPLICHTINGEN = MEER RUST

Niet naar kantoor mogen bleek na twee weken lockdown wat voordelen te hebben. Wij hadden ineens geen drie-maanden-volgeplande-agenda en dat bood rust. Het hebben van minder verplichtingen voelde als een opluchting. Zo kwam er ook meer tijd om na te denken over wat ik echt wil in de toekomst. Dit klinkt misschien zweverig maar soms is het goed om even stil te staan bij je leven toch? Daarnaast konden wij onze werkdagen anders invullen. Velen gingen tussendoor even hardlopen. Ik weet wat jij denkt! En, ja, zelfs ik heb gewerkt aan een bikini-badpak-proof-body-and-mind. Doordat je s’middags iets meer tijd nam voor bijvoorbeeld sport, vond je het vast niet erg om s ‘avonds nog het een en ander voor werk af te ronden? Je had immers overdag al wat dingen voor jezelf gedaan.

OP HIGH-FREAKING SPEED PAKKEN WIJ HET LEVEN NA DE LOCKDOWN WEER OP

Toen konden we ineens weer naar kantoor. Die agenda’s, de mijne ook, werden volgepropt en de trein ging op high-freaking-speed weer rijden. We pakten het leven, zoals het voor Corona was, weer op. Maar vinden we dat wel fijn? Of vul jij jouw werkdagen liever anders in en ben je op een andere manier productiever en gelukkiger? En hoe zorgen we ervoor dat die sneltrein voldoende stops kan maken? Zodat jij genoeg rust hebt? Dit zijn mijn tips van hoe jij jouw leven na de lockdown weer kunt oppakken! Tips die voor mij werken en misschien voor jou ook wel. Dus? Waar wacht je nog op? Lees verder, you know you want to…

1. FANCY OFFICE OF FANCY HOME OFFICE?

Amsterdam
Even een rondje lopen achter het kantoor

Als er iets is wat wij van Corona hebben geleerd is dat jij prima vanaf een andere plek kunt werken. Wat werkt voor jou? Werk jij het liefst thuis? Op kantoor? Of beide? Of in een restaurantje? We mogen weer!

Veel werkgevers staan er inmiddels voor open om de beste optie voor jou mogelijk te maken. Ik vind persoonlijk een mix het fijnst en spreek met mijn werkgever af welke dagen ik thuis werk en welke dagen ik op kantoor ben. Dit kan per week verschillen en oh wat hou ik van deze flexibiliteit.

Door Corona ben ik erachter gekomen dat als ik voor werk moet schrijven ik dit het liefst thuis doe. Thuis word ik niet afgeleid door de telefoon die constant gaat en collega’s die even een praatje komen maken. Heel gezellig maar dit leidt wel af toch? Op kantoor vind ik het fijn om met collega’s bij te praten, brainstormsessies te houden en calls te doen. Zo plan ik mijn dagen op kantoor en thuis in met de activiteiten die op die plekken voor mij het beste werken. Be your own girlboss!

2. WORKING 9 TO 5? OF IS DIT ZO 2019?

leven na de lockdown

Velen ervaren een 9 tot 5 baan als vervelend, omdat zij op andere tijden productief zijn. In Coronatijd was van 9 tot 5 werken vaak niet nodig. Veel werkgevers lieten werknemers vrijer, zodat zij zelf konden bepalen op welke tijden ze werkten. Het lijkt erop alsof er een verschuiving plaatsvindt van ‘sturen op uren’ naar ‘ sturen op output’ and I love it!

Hiermee bedoel ik dat werkgevers werknemers niet beoordelen aan de hand van het aantal uur dat zij gewerkt hebben maar de uitkomst van hun werk. En als zij dus in zes uur hun taken af kunnen hebben dan is dat ook goed. That being said, kijk goed naar welke dagindeling voor jou werkt. Ik schrijf het liefst in de ochtend, controleer mijn mail op vaste momenten op de dag en vind het heerlijk om in de middag een half uur naar buiten te gaan. Ik probeer mezelf ook niet te forceren om in de middag creatief te schrijven omdat ik weet dat ik dat in de ochtend 10 keer beter en sneller kan. Wellicht put jij jouw brein beter in de middag uit? En start jij liever iets later? Bespreek dit met je werkgever en maak een planning die voor jou werkt! Het gaat om de output…

3. WORK THAT BODY!

leven na de lockdown
Ik kan hier zo van genieten! Een wolk in de vorm van een hartje spotten tijdens het rennen.

Waren we zo lekker bezig met sporten! En nu we weer naar kantoor gaan komen we weer in een ‘sportdipje’. Toch is sporten belangrijk! Voor je lichaam maar zeker ook voor je geest. Je ontlaadt tijdens het sporten, wat je daarna weer energie oplevert.

Hoe plan je deze belangrijke momenten in? Ik zorg dat ik eerder naar bed ga, zodat ik eerder op kan staan om voor mijn werk even te hardlopen. Ben jij het type schoonheidsslaapjes-in-de-ochtend? Helemaal prima! Zorg dan dat je eten voorbereidt voor een aantal dagen zodat je direct na werk kunt sporten en daarna niet meer hoeft te koken. Of misschien werk jij die dag thuis en vind je het lekker om tussen de middag even te sporten? Daarnaast helpt het als jij voor jezelf de drempel om te geen sporten laag maakt. Dit doe je door bijvoorbeeld de dag van tevoren je sportkleding al klaar te leggen.

4. BOUNDARIES, BOUNDARIES AND BOUNDARIES

You Rock

Leer naar je lichaam te luisteren. Ben je moe? En wil je eigenlijk gewoon op de bank ploffen en bijkomen: doe dit. Durf nee te zeggen! Geef je grenzen aan bij sociale contacten en neem niet te veel hooi op je vork op je werk. Leer lief te zijn voor jezelf en gun jezelf rust.

5. LEUKE DINGEN UITSPREIDEN

Leuke dingen uitspreiden

Het is alsof alles weer kan en daarom hebben we het gevoel dat we ook alles moeten doen: uiteten gaan, winkelen, stedentrips, filmavondjes, boottripjes en ga zo maar door. Maar schat, niet alles hoeft in 1 week hè. Probeer sociale activiteiten uit te spreiden zodat je iedere week iets hebt om naar uit te kijken maar je jezelf niet overbelast naast je werk. Want ook die leuke dingen kosten energie…Ja, echt…

6. HET IS OKÉ ALS JE EEN KEER JE DAG NIET HEBT

Wij hebben allemaal wel eens ons dag niet. In plaats van daar tegen te vechten en gefrustreerd te raken kun je dit beter accepteren. Vervolgens kijk je hoe je in je agenda kunt schuiven zodat je jezelf die dag meer rust gunt. s’avonds doe je een maskertje op, plof je op de bank, Netflix aan, chocolade erbij en je niet schuldig voelen!

Leven na de lockdown

7. REALIZE THAT DREAM!

In Coronatijd heb je waarschijnlijk de tijd gehad om na te denken over jouw dromen, je leven te heroverwegen en na te denken of jij gelukkig bent met hoe jij jouw leven leidt. Misschien heb je stiekem wel gedroomd over een grote verandering in je leven na de lockdown zoals: van 5 dagen naar 4 dagen werken gaan of een carrièreswitch maken of een wereldreis maken. Het is belangrijk om hieraan vast te houden en niet in de dagelijkse sleur van voor de lockdown te vervallen. Ga met deze droom aan de gang. Maak het waar! Het leven is te kort om je dromen niet achterna te gaan.

Dromen waarmaken

No Comments

    Leave a Reply