Madagaskar
AFRIKA SHE TRAVELS

Het Afrikaanse Paradijs dat Madagaskar heet

Vandaag, precies vandaag, zouden Rick en ik het vliegtuig instappen om 15u later te arriveren in het paradijs op aarde: Madagaskar. Zoals bij vele anderen is deze reis geannuleerd door Corona, een zware bummer! Want dit was echt mijn droomreis. De reis, georganiseerd door Charlie’s Travels, kon gelukkig verplaatst worden en nu gaan wij in 2021 dit eiland ontdekken. De reisplanning staat al klaar en vandaag deel ik vast een teaser met jullie. Zet ‘Africa’ van Toto op, lees lekker weg en droom van deze TE AWESOME reis. You are welcome! En wie weet zie ik je in het vliegtuig volgend jaar…

WAAROM JE DE WERELD OP MADAGASKAR VINDT

Je hebt vast en zeker de animatiefilm Madagascar gezien. Die film waarin een giraffe, leeuw, zebra en nijlpaard uit Central Park ontsnappen om een avondje uit te gaan en per ongeluk in Madagaskar belanden. Maar wist je dat deze dieren hier helemaal niet voorkomen?

Denk je nu ‘NOOO, bij een Afrika-droomreis hoort een safari’ dan moet je gauw verder lezen. Want meid, wat werd ik enthousiast toen ik mij ging verdiepen in dit waanzinnige eiland. Het is het vierde grootste eiland ter wereld en ligt aan het zuidoosten van Afrika. De titel hierboven is niet voor niets ‘waarom je de wereld op Madagaskar vindt’. Je vindt er namelijk canyons die uit de VS lijken te komen, tropische regenwouden zoals ze in Brazilië hebben, rijstvelden die je doen denken dat je in Azië bent, bounty stranden en eilanden waar je je in de Malediven waant en zelfs woestijn.

Tsaranoro
Madagaskar
Madagaskar
Madagaskar

En met zo’n divers landschap komt een divers dierenrijk! Zo vind je op het land de hilarische maki’s, panterkameleons en de fretkat, I know dit klinkt al fantastisch! En in de zee vind je bultrugwalvissen, mantaroggen en walvishaaien. Geen doorsnee safari dus maar wel een hele bijzondere! 

Alle ingrediënten voor een droomreis zou ik zeggen.

Maki, Madagaskar

WAAROM BOEKEN VIA CHARLIE’S TRAVELS?    

Ken jij Charlie’s Travels al? Zo niet, dan licht ik je graag in over deze super toffe reisorganisatie. Ik boek normaliter nooit een reis bij een touroperator aangezien ik alles graag zelf uitstippel. Toch besloot ik voor Madagaskar anders. Om twee redenen: 1. Je kunt Madagaskar volledig zelf boeken maar dit is een gigantisch uitstippelwerk en 2. Ik volg Charlie’s Travels al langer en was heel benieuwd waarmee zij zouden komen. Waarom? Omdat zij gespecialiseerd zijn in avontuurlijke Afrika-reizen en vanuit Afrika werken, maar je toch een Nederlands contactpersoon hebt. Maar ook omdat zij off the beaten track reizen organiseren en de reis een co-creatie is. Toen ik contact zocht bleek al snel dat ik de juiste keus had gemaakt!

PRIVÉCHAUFFEUR, WAT EEN LUXEPOEZEN!

We pleegden een telefoontje met onze Travel Consultant, waarin ik met best wel een verlanglijstje aankwam. Ben jij ook zo’n –alles zien – te weinig tijd – type? Zo willen wij Madagaskar graag ontdekken met een privéchauffeur. Niet alle wegen zijn even goed en wij willen zoveel mogelijk van het eiland zien. Dan is een chauffeur natuurlijk erg fijn. Ik weet het…. luxepoezen…

RN7, Madagaskar

Wat voor ons ook vaststaat is dat wij zowel het eiland Île Sainte-Marie (waar de bultrugwalvissen voorkomen) en Nosy Be (Malediven van Afrika) willen bezoeken. Ook willen wij een roadtrip doen om een stuk van de RN7, waaraan veel indrukwekkende nationale parken liggen, meepakken.  En dit allemaal in drie weken…. Een uitdaging voor onze Travel Consultant. Zij kwam echter met twee waanzinnige reisplanningen, die wij online konden bekijken. Met elementen uit beide planningen hebben wij uiteindelijk onze definitieve planning gemaakt.

En van deze planning begint elke reisgek spontaan te kwijlen…

TEASER VAN ONZE REISPLANNING

Antananarivo, Madagaskar

DAG 1 ANTANANARIVO

Aankomst ineen hoofdstad waarvan ik de naam niet kan uitspreken: Antananarivo. Tongbrekertje hè! Na een vlucht van 15u is het wel lekker om in een comfortabel hotel bij te komen. En natuurlijk staat het proeven van een lokaal biertje ook op de planning! ‘Three Horses Beer’, wordt aangeraden door onze Travel Consultant. Zo fijn, iemand die dit soort tips meegeeft.

DAG 2 T/M 4 ÎLE SAINTE-MARIE

Vandaag stappen we weer in het vliegtuig om naar het eiland Île Sainte Marie te vliegen, het pirateneiland aan de oostkust van het eiland. Ons plan hier: vanaf het balkon van ons hutje op het strand de zonsondergang bekijken en snorkelen tussen prachtig koraalrif. Maar zeker ook met een cocktail onder de palmbomen genieten en een boottocht maken om de bultrugwalvissen te spotten. #GENIETAN!!!

Île Sainte Marie, Madagaskar

DAG 5 ANTANARIVO

Tijd om de hoofdstad te ontdekken, een heerlijk hapje te eten en ons klaar te maken voor de roadtrip die morgen start!

DAG 6 ANTANARIVO – ANDASIBE

We maken vandaag kennis met onze privéchauffeur. Naast dat het fijn is dat wij niet zelf hoeven te rijden kan hij ons ook alles vertellen over wat we onderweg tegenkomen, win-win! We rijden langs slingerende wegen en door bergen, langs rivieren en hier en daar een waterval om vervolgens aan te komen in Andasibe, een tocht van 3,5 uur. Oe I can’t wait!

Indri Indri

DAG 7 ANDASIBE

Tijd om het Andasibe National Park te verkennen. Hier vind je 14 verschillende lemuren, maar dit park staat vooral bekend om de Indri Indri, de allergrootste van alle lemurensoorten en je vindt deze enkel in deze regio. Hij ziet er dan wel uit als een schattige en pluizige panda, hij klinkt als een op hol geslagen brandalarm! Een volwassen Indri Indri is ongeveer net zo groot als een peuter en als je geluk hebt zie je ze rondspringen. Beetje spannend wel.

Na deze ontdekkingstocht kunnen we een plons maken in het zwembad en genieten van een groener dan groene omgeving.

DAG 8 ANDASIBE – ANTSIRABE

De roadtrip gaat verder! We rijden zo’n 7 uur naar Antsirabe, de vierde grootste stad ten zuiden van de hoofdstad en het schijnt hier heel gezellig te zijn, met vele winkeltjes en vrolijke kleuren. Ook spot je hier de pousse pousse, een felgekleurde riksja die door mensenkracht getrokken wordt. Daarnaast kun je hier mooie wandel-en fietstochten maken door het heuvelachtige platteland en de vele rijstvelden. Wat is Madagaskar toch divers!

DAG 9 ANTSIRABE- RANOMAFANA

Na een tocht van 6,5 uur bereiken we Ranomafana National Park. Rano betekent ‘water’ en mafana is ‘warm’ in de Malagasy taal. En guess what? Hier vind je heerlijke hotsprings. Het nationale park bestaat uit 416 km2 regenwoud gevuld met unieke flora en fauna. Onderweg naar Ranomafana kunnen we een bezoek brengen aan de verschillende ambachten die hier nog veel meer leven dan in Nederland, namelijk een smederij of een houtbewerker. Met veel herrie en precisie maken zij de mooiste voorwerpen.

s’Avonds zin in een night walk? Dan gaan we met een gids op zoek naar alle nachtdieren die in Ranomafana leven. Ik stem hier altijd mee in maar vind dat stiekem wel een beetje eng. s’Nachts komen namelijk ook de spinnen tot leven…  

Madagaskar

DAG 10 RANOMAFANA – TSARANORO

We staan vroeg op om in het regenwoud te hiken. Lees: 06:00 uur. We gaan vandaag op zoek naar lemuren, gecko’s, vlinders en de girafkever. Een gids zorgt ervoor dat wij alles spotten. Onze Travel Consultant raadt aan om goede wandelschoenen aan te trekken, lange wandelsokken en een lange broek, we lopen toch echt in de bush bush…

Na deze hike rijden we 5,5 uur verder naar de Tsaranoro Valley en Andringitra National Park, off the beaten track pareltjes, welke vele toeristen overslaan. Hier vind je een ruig landschap, bergtoppen, groene valleien, watervallen en het meest bio-diverse en endemische deel van Madagaskar!

Tsaranoro Valley

In totaal gaan wij 20 dagen naar Madagaskar en deze planning gaat nog verder met vele prachtige plekken. Er staat ons in 2021 een groots avontuur te wachten! Het lijkt namelijk alsof je beetjes van over de hele wereld op Madagaskar vindt. En ik kan niet wachten om jullie mee te nemen naar dit paradijs op aarde.

Wil jij ook een keer Afrika ontdekken? Kijk eens naar Charlie’s Travels! Hoewel onze reis nog moet plaatsvinden is het contact met onze Travel Consultant tot nog toe onwijs prettig verlopen. Zij staat namelijk paraat voor alle vragen, is onwijs behulpzaam geweest toen onze reis geannuleerd werd door Corona en lijkt precies te snappen wat voor reis bij ons past. Naast Madagaskar biedt Charlie’s Travels nog veel meer bestemmingen aan, zoals: Namibië, Zuid-Afrika en Tanzania.

Maar ik kan me goed voorstellen dat je aan het einde van dit artikel denkt ‘hee hoo op naar Madagaskar’. Dan zie ik je misschien toch in het vliegtuig in juni/juli 2021?

Madagaskar

No Comments

    Leave a Reply