Wijn proeven
SHE DRINKS SHE LOVES FOOD

Wijn proeven van €500,-

It’s wine o’clock! Drink jij graag een mooie wijn? Me too! Op wijngebied is er namelijk zoveel te ontdekken. Van druivenrassen tot wijngebieden tot maakwijze. Ook in prijsklasse is er veel verschil. Toch wil de prijs van een wijn niet altijd iets zeggen. Je hebt wat mij betreft heerlijke wijnen vanaf €10,- maar je kunt ook een wijn proeven, die jij niet lekker vindt, die €20,- kost. Iedereen heeft natuurlijk een eigen smaak en dus prijs is niet altijd doorslaggevend. Je hebt echter ook gigantisch dure wijnen. Denk €500,-. Waarom zijn deze wijnen zo duur? En is deze wijn nou echt zoveel mooier? Wij testen het!

Mijn vriend Rick en ik drinken graag een wijntje. Alhoewel, hij vermoordt me als ik dit zeg want in de wijnwereld spreek je nooit van een wijnTJE maar altijd van wijn. OOPS!  Rick heeft tijdens naast zijn studie bij een wijnbar gewerkt en heeft daar veel geleerd over wijn. We hebben een tijd terug samen door de Loire een wijnreis gemaakt, TIPJE! en hebben al veel mooie wijn gedronken. Als wij s’ avonds een wijn(tje) opentrekken gaan wij graag naar een wijnwinkel. Meestal kiezen we dan voor een wijn van tussen 10 – 25€. We halen dan ook kaasjes in één van mijn favoriete kaaswinkels in Amsterdam l’Amuse of Bourgondisch Lifestyle en dan is het genieten geblazen!  Wij hebben echter nog nooit een wijn geproefd van €500,- en waren allebei onwijs nieuwsgierig wat wij hier, als geen wijnexperts maar wel wijnliefhebbers, van vinden. Die kans kregen wij! Dus meid, altijd al afgevraagd of je ooit een wijn van €500,- moet proeven? Lees dan verder!

WIJN PROEVEN VAN 500,-

ALS EEN DIAMANT OP EEN FLUWELEN KUSSEN

Rick komt binnen: ‘de wijn is binnen’.  Hij presenteert de wijn als een diamant op een een fluwelen kussen. We zijn allebei extreem maar dan ook extreem voorzichtig met de wijn. Want stel je eens voor dat deze wijn op de grond valt. Dan ligt er in een seconde meer dan €500,- op de grond. Dat zou janken zijn! Nee, wij zijn voorzichtig. Maar hoe pak je het testen van zo’n wijn aan?

DE VOORBEREIDING

De kans om zo’n dure wijn te drinken krijg je niet gauw. Daarom willen wij hier een bijzondere avond van maken. Het plan: we zullen de wijn opentrekken met twee andere wijnliefhebbers: onze vrienden/ familie Misha en Diogo. Diogo is chef en hij en Misha willen in de toekomst een restaurant openen. Dan is het natuurlijk ook mooi om zo’n wijnervaring mee te maken! Wij reisden af naar Brabant om bij hen te genieten van een avond voor in de boeken! Diogo, Misha en Rick hebben vervolgens uren in de keuken gezwoegd om fine-dining restaurantwaardig te maken. Dit belooft veel goeds!

DE WIJN

De wijn waar dit artikel om draait is van het beroemde wijnhuis Château Margaux. De historie van dit wijnhuis gaat helemaal terug naar de 16e eeuw. Château Margaux ligt in de Bordeaux. Thomas Jefferson, ooit president van de VS, vond de wijn van dit wijnhuis één van de beste wijnen van de Bordeaux. En wist je dat mijn nachtmerrie (de fles laten vallen) ooit is gebeurd met een Château Margaux uit 1787? Een wijn uit de collectie van Thomas Jefferson, de duurste wijn ooit (zo’n $500.000), werd verkocht in New York in 1989. Een ober tikte per ongeluk tegen de fles, waardoor deze omviel. Ai ai ai, ik zou denk ik een jaar janken.

Château Margaux heeft ongeveer 87 hectare met ranken. Jaarlijks produceren zij zo’n 130.000 flessen Grand Vin. Er zijn een aantal jaren met legendarische oogsten waarvan de 1985 er 1 is. En die hebben wij in handen: een wijn van 35 jaar oud. 

EEN AVOND VOOR IN DE BOEKEN: WIJN PROEVEN VAN €500,-

We starten de avond met het voorgerecht: tarbot met een beurre blanc saus met limoen, laos, galanga en een Thaise pompoenpuree, zeekraal en een soufflé van tarbot. Geserveerd met een bijpassende wijn: Condrieu uit 2015.

Het hoofdgerecht volgt: lamsrack met seizoensgroenten, lente-ui in garam masala, wortelpuree, een gepoft uitje, broodragout krokantje en jus de veau. Ik weet: het klinkt restaurantwaardig en ik kan je vertellen zo proefde het ook! Bij dit hoofdgerecht maken we de wijn open. Volgens Rick mag een wijn die zo oud is niet te lang open staan voordat je deze drinkt. En wanneer je een wijn van zo’n kaliber gaat proeven wil je vergelijkingsmateriaal hebben en dus trekken we naast deze wijn ook een toegankelijke Portugese wijn open. Nog een reden om een tweede wijn ernaast te drinken: je wilt de Château Margaux niet snel opdrinken. Het is namelijk erg boeiend om te zien wat zuurstof met de wijn doet.  

HET PROEVEN KAN BEGINNEN

Hij schenkt ons van allebei de wijn een glas in en dan gaat het gebeuren…
We laten de wijn eerst in ons glas walsen. Het valt me direct op dat ik de geur moeilijk kan plaatsen. Als ik wat langer ruik ontdek ik oude kelder en aardse tonen. De fruitsoorten kan ik echter moeilijk ontdekken. Vervolgens proeven we. Wat een smaaksensatie! De wijn heeft een mooie smaakintensiteit en een super lange afdronk. De aardse tonen, die wij eerst roken, komen met het proeven terug en dan merk je dat er meer donker fruit in zit zoals: blauwe bes. Ook heeft de wijn een aardige zuurgraad voor een wijn uit 1985.  Als we even later nog een slok nemen toont de wijn nog meer van zijn karakter en ontdekken we geuren als cederhout en sigarendoosje.

De wijn die we ernaast proeven is €10,-, tevens een lekkere wijn, maar niet te vergelijken met de Château Margaux. We laten de wijn even staan om te proeven wat lucht met de wijn doet. 40 minuten later schenkt Rick nog een glas in en het is alsof we een compleet andere wijn proeven. Bizar wat lucht met deze wijn doet! Waar de wijn eerst zwoel was en we intense donkere fruitsoorten proefden, is de wijn nu zachter en  lijkt er meer rood fruit doorheen te komen. Als je zo’n oude wijn langer open laat staan oxideert de wijn. Als je het mij vraagt vind ik de wijn meteen na opening beter maar het is heel bijzonder om te ervaren hoe een wijn compleet anders kan proeven na 40 minuten!

WAAROM KOST EEN WIJN €500,-

Maar wat maakt deze wijn nu zo duur? Allereerst heeft dat te maken met de omstandigheden waarin de druiven groeien: de rijke bodem en het gematigde klimaat. Daarnaast snoeit de wijnmaker de plant, zodat alleen de beste druiven groeien en die druiven alle aandacht krijgen. Dit zorgt voor een lagere opbrengst, maar voor een hoge smaakintensiteit. Château Margaux heeft zeer oude wijnstokken en ook dit beïnvloedt de prijs. Daarnaast speelt het jaar een rol voor de prijs van deze wijn. 1985 is één van de beste wijnjaren. Wat betekent dit? Een jaar met veel zonuren, niet te hete temperatuur en weinig slecht weer: hagel, rukwinden en vorst. En als laatste speelt natuurlijk ook de populariteit, marketing en historie van het wijnhuis een rol.

IS DIT HET WAARD?

De belangrijkste vraag na het lezen van dit artikel is natuurlijk: is een wijn van €500,- het waard? Is een wijn van  €500,- nou echt beter dan een wijn van  €100,-? Moeilijk te zeggen! Ik ben natuurlijk geen kenner maar wel een liefhebber! Ik vond het heel bijzonder om een keer een wijn van dit kaliber te proeven maar ik zou zelf niet zo snel zoveel geld uitgeven voor een mooie wijn. Prijs – kwaliteit ben ik blijer met een prachtige wijn die niet mijn portemonnee leegt.

Een wijn proeven van €500,- kan ik nu in ieder geval van mijn bucketlist strepen. En terwijl ik deze laatste zin type besef ik me: het is wine o’clock en laat ik nu net een mooie wijn met een fijn prijsje in de koelkast hebben liggen.  

Ik trek deze wijn open, schenk een glas in en raad je aan om hetzelfde te doen.

Van het leven moet je genieten!

Cheers meid! 

No Comments

    Leave a Reply