Bloemkoolsteak
SHE COOKS SHE LOVES FOOD

RECEPT: bloemkoolsteak met papas arrugadas en mojo

Masterchef Australia liefhebbers in tha house? Toen Courtney in seizoen 12 een bloemkoolsteak maakte dacht ik: hoezo wist ik niet dat je van een bloemkool een steak kunt maken? Ik heb namelijk een liefde voor groente en vind dat wij de vegetarische keuken nog veel meer kunnen ontdekken. En daarom wilde ik mijn eigen draai geven aan dit hemelse gerecht. Mijn gedachtes namen mij vervolgens mee naar Tenerife.

Tenerife

Degene die mij kennen weten dat Tenerife mijn tweede thuis is. Niet gek want mijn opa woont er en dus gingen wij vroeger ieder jaar minstens één keer per jaar naar dit prachtige Canarische eiland. Wij sliepen dan vaak in El Médano, een pittoresk vissersdorpje aan de kust. Elke keer als ik terugdenk aan mijn kindertijd in Tenerife krijg ik direct een warm gevoel van binnen. Ik danste er vrolijk door de straatjes met in iedere opening zeezicht. Maar wat mij naast onze herinneringen met opa Hans en oma Gerdi ook bijstaat is het heerlijke eten.

Tenerife
Tenerife

Toen wij vroeger door El Médano struinden kwamen de heerlijke geuren van verse vis en papas arrugadas met mojo ons namelijk al snel tegemoet. Papas wattes? Dit zijn aardappelen gekookt in veel zeezout met een pittige saus op basis van paprika, een typisch Canarisch gerecht. Je hebt mojo in twee kleuren: groen en rood maar mijn favoriet is absoluut de rode variant. 

Tenerife

Er gaat een lichtje branden: bloemkoolsteak met papas arrugadas en mojo: GOUDEN COMBINATIE. Dit moest ik vervolgens proberen en ja hoor dit gerecht was direct een hit. En het mooiste: je zet het in een mum van tijd op tafel.  

Ik geef jullie een beetje van Tenerife en een beetje van Loren:

BLOEMKOOLSTEAK MET PAPAS ARRUGADAS EN MOJO

Bloemkoolsteak

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

BLOEMKOOLSTEAK

2 bloemkolen

6 el olijfolie

3 el citroensap

1 el cajun

2 knoflooktenen

Zout & peper

PAPAS ARRUGADAS EN MOJO

800 gr krieltjes met schil

Flinke hand grof zeezout

1 rode paprika

1 rode peper

3 tenen knoflook

1 boterham (zonder korst)

Koriander (hoeveelheid naar wens)

3 eetlepels olijfolie

Sap van een halve limoen

Zout & zwarte peper (naar wens)

ZO MAAK JE DE BLOEMKOOLSTEAK  

Snij als eerst twee steaks uit het midden van de bloemkool. Hou ongeveer 3 – 5 cm aan per steak. Herhaal dit vervolgens met de tweede bloemkool. Bekleed daarna een bakplaat met bakpapier. Verwarm dan de oven voor op 200  graden.

Bloemkoolsteak

Daarna pak je een schaaltje en voeg je de citroensap, olijfolie, cajun, peper & zout en knoflook toe. Pak vervolgens een kwastje en smeer de bovenkanten van de steaks hiermee in. De rest van de citroen/cajunolie bewaar je voor later.

Schuif nu de steaks in de voorverwarmde oven en bak +- 20 minuten. Na 20 minuten haal je de bloemkoolsteak uit de oven en smeer je de andere kant in met de citroen/cajunolie. Zet de steaks vervolgens nog +- 20 minuten in de oven. Ze zijn klaar als ze lichtbruin zijn en je ze kunt inprikken. Let op! Ze horen juist een bite hebben.

ZO MAAK JE DE PAPAS ARRUGADAS EN MOJO

Bloemkoolsteak met mojo en papas Arrugadas

Wanneer de bloemkoolsteak een tweede keer in de oven zitten kun je de aardappelen gaan koken. Kook eerst water en doe dit in een pan. Voeg vervolgens aan dit water een flinke hand grof zeezout toe. Voeg ook de aardappelen toe. Je weet dat je genoeg zout hebt toegevoegd als ze een beetje blijven drijven.

Nu kun je aan de gang met de mojo. Verwijder de pitjes van de paprika en snij in grove stukken. Doe alle ingrediënten (paprika, boterham zonder korst, rode peper, knoflook, koriander, olijfolie, limoen, zout en peper) vervolgens in een blender en draai op full speed. Daarna proef je en voeg je naar wens nog meer van de ingrediënten toe.

Wanneer de aardappelen gaar zijn giet je ze af. Vervolgens giet je de aardappelen weer in de pan waarin je ze zojuist hebt gekookt. Je ziet aan de zijkanten van de pan de zoute aanslag en hier wil je gebruik van maken. Zet het vuur weer aan en zet de pan met aardappelen weer op het vuur. Schud de pan heen en weer: hierdoor verrimpelen de aardappelen en nemen ze het zout op uit de pan.

Leg daarna eerst een steak op het bord. Leg er vervolgens wat aardappelen langs en een flinke dot mojo. GENIETEN!

En heb je de smaak te pakken? Kijk dan onze laatste Tenerife vlog. Wie weet zit jij binnenkort in het vliegtuig richting dit Canarische eiland.

Besos,

Loren