Wijnreis Loire
FRANKRIJK SHE DRINKS SHE LOVES FOOD SHE TRAVELS

Wijnreis Loire: liefde op het eerste gezicht

Loire, you had me at bonjour! Waar de meeste mensen op wijnreis in Frankrijk naar de Bordeaux of Bourgogne gaan, kozen wij voor de Loire. En dit kan ik iedereen aanraden! Waarom? Naast het feit dat hier fantastische wijnen vandaan komen, vind je hier ook groener dan groene valleien, kastelen waar je u tegen zegt, pittoreske dorpjes en de traditionele Franse cultuur. Dus wil jij niet vliegen dit jaar? Drink je graag mooie wijn en mag jouw eeuwig-lege-wijnkast eindelijk een keer goed gevuld worden? Pak dan de auto en race naar de Loire. Ik heb de route al kant en klaar voor je uitgestippeld. Buckle up, want Rick en ik nemen je even mee op een romantische wijnreis Loire. 

Roadtrip Loire

LOIRE – MIJN FAVORIETE SPOT IN FRANKRIJK

Je vindt het Loiredal in het midden van Frankrijk en zo’n 2 uur verder dan Parijs, de stad van de liefde. In 2000 is een gedeelte van het Loiredal opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst en ik snap waarom! Bij aankomst was het voor mij direct liefde op het eerste gezicht. Het hele gebied ligt namelijk aan de rivier de Loire, waardoor je overal een waanzinnig uitzicht hebt. Je vindt er pittoreske middeleeuwse dorpen en kastelen waar jij je even helemaal een prinses voelt. Channel your inner princess! Want naast wijn proeven is dit dus een complete verwenreis.

Wijnreis Loire

Je kunt op de verschillende stops die ik hieronder benoem een fiets huren. Wel moet je dit voor je reis organiseren. Wij deden dit niet en vonden het lastig om dat ter plekke te organiseren. Verhuurbedrijven lagen bijvoorbeeld te ver van onze accommodatie af of waren dicht. Daarom hebben wij telkens toch de auto gepakt naar verschillende wijnhuizen. Ook goed te doen! Alleen dan moet iemand bobben en alle wijn uitspugen. Sommige zijn echter zo fantastisch dat je dit niet wilt doen! Believe me.

DE 7-DAAGSE ROUTE  – WIJNREIS LOIRE

Wijnreis Loire

DAG 1 / 2 DISNEY PARIJS – SAVENNIÈRES

Onze eerste wijnstop is Savennières. Vanaf Amsterdam rijd je hier in zo’n 8u30min heen. Dit kun je natuurlijk in 1 dag rijden maar aangezien wij toch langs Parijs rijden besluiten wij om 1 dag Disney mee te pakken, iets met verwenreis…

Na een dag Disney rijden wij vroeg aan om 3u30 min later in Savennières aan te komen. We slapen dichtbij het oude dorpje. Hier vind je een mini kerkje met de kleinste wijngaard die ik ooit heb gezien. Op de planning in dit gebied staan vier wijnhuizen.

DAG 3  SAVENNIÈRES

Coulée de Serrant

WIJNHUIZEN BEZOEKEN IN DE LOIRE

We starten bij Coulée de Serrant. Wat mij direct opvalt aan de Loire is dat de ik bij de wijnhuizen helemaal geen commercieel gevoel krijg. Je hoeft bij de meeste namelijk niet van tevoren een afspraak te maken en kunt zo langs een wijngaard lopen om een kijkje te nemen. Je loopt hier vervolgens helemaal alleen. Naast dat dit het ultieme vrije gevoel is, is dit natuurlijk perfect voor Instagram worthy foto’s.

Er is vrijwel altijd iemand aanwezig  in het wijnhuis (openingstijden online checken) die jou met alle liefde wijnen laat proeven. De wijnmakers spreken echter niet allemaal Engels maar met een beetje Frans, Google translate en handen en voeten kom je er goed uit!

Coulée de Serrant

COULÉE DE SERRANT

Dit wijnhuis blijk direct een toppertje te zijn: een prachtig wit en begroeid Château, in een bosrijke omgeving en een prachtige wijngaard. Na op het terrein rond te struinen en een blik op de druiventrossen willen we proeven.

Coulée de Serrant is van de beroemde wijnmaker Nicholas Joly. Hij heeft 7 hectare met wijnstokken tussen de 35 en 80 jaar oud en maakt biodynamische wijnen. Uhhh what’s that? No worries, ik leg het uit! Heel kort door de bocht is dit wijn waar niets kunstmatig aan toe wordt gevoegd. In plaats daarvan investeert de wijnboer in plantaardige minerale en dierlijke stoffen die groei van de plant stimuleren. Daarnaast gebruikt de wijnboer een cyclus. Zo oogsten sommige enkel bij volle maan, om de energie van de maan in de geplukte druiven te laten absorberen. Je kunt dus stellen dat het een ‘natuurlijkere’ wijn is.

Nicolas Joly verbouwt enkel Chenin Blanc, welke hij lang laat rijpen en met de hand plukt. Alleen de perfecte druiven worden gebruikt. Wij proeven enkele wijnen en vinden ze echt waanzinnig! Wij kiezen uiteindelijke een fles Clos de La Bergerie uit 2013 en een fles Les Vieux Clos uit 2016.

Coulée de Serrant

DOMAINE DES BAUMARD

De volgende stop is Domaine des Baumard. Jean Baumard startte dit wijnhuis en sinds 1987 heeft zijn zoon Florent de touwtjes in handen. Hij gebruikt moderne wijnmaaktechnieken en houdt zich niet aan oude tradities zoals het gebruik van een kurk. Makkelijk voor als je weer eens die kurkentrekker vergeet! En daarmee kun je Baumard de tegenhanger van Nicolas Joly noemen.

Hij verbouwt Chenin Blanc, evenals Cabernet Franc en Chardonnay. Het terrein heeft een leistenen bodem en vulkanische oorsprong. Ook hier worden alleen de beste druiven geplukt en gebruikt. Wij proeven verschillende wijnen en vinden ze echt fantastisch! Uiteindelijk kiezen wij de Clos de Papillon uit 2013, een wijn vol mineralen en met een notige smaak. Leuk weetje: ‘papillon’ betekent vlinder in het Frans en als je van bovenaf naar de wijngaarden van Baumard kijkt zul je zien dat deze als een vlinder zijn gebouwd. Dat is toch tof!? Naast Clos de Papillon kunnen wij de fles Clos de Sainte Catherine ook niet laten liggen.

Verder bezoeken wij ook nog Domaine du closel in een fantastisch kasteeltje. Wat een straf deze wijnreis Loire!

Wijnreis Loire

OVERNACHTEN IN SAVENNIÈRES

Er zijn niet echt grote hotels in deze regio. Wij sliepen in een Airbnb bij een Frans stel, die geen Engels spraken maar er alles aan deden om ons met handen en voeten tips te geven voor goede restaurants. Zo leuk! Ik ben niet zo van de Franse keuken, behalve Franse kazen, I LIKE CHEESE, maar Rick geniet enorm deze reis.

Saumur, Loire

DAG 4 – SAUMUR

De roadtrip gaat verder naar Saumur. Dit is een stad met super gezellige terrasjes, wijnbarren en boetiekjes. Waar de stad het meest om bekend staat is, alweer, een prachtig kasteel. Onze tip: loop zeker even de brug over. Vanaf daar heb je echt een waanzinnig uitzicht! Wij slapen dit keer in de stad omdat we dan met uiteten gaan allebei kunnen genieten van wijn, zonder dat iemand moet bobben. Het is immers een wijnroadtrip: we will drink!

Wijnreis Loire

CHÂTEAU DE TARGÉ

Dit wijnhuis bestaat al 350 jaar en is gebouwd in en tegen een rots. Ook hier worden Cabernet Franc en Chenin Blanc verbouwd. Chenin Blanc kan zowel gebruikt worden voor droge als zoete maar ook mousserende witte wijnen en laat Château de Targé nou een fantastische mousserende wijn hebben! Dus ben jij een bubbelmeid? Oké, dit klinkt gek… Hou je van bubbels? Proef dan de AOC Saumur Brut. Deze wijn bestaat uit 70% Chenin en 30% Cabernet Franc, een elegante blend. Van deze wijn worden er per jaar zo’n 4.000 tot 7.000 flessen gemaakt.

En deze wil je proeven! Saumur is één van de droogste en heetste gebieden van de Loire, waardoor de wijn kan floreren. Naast de AOC  Saumur Brut nemen wij ook de Quintessence en Cuvee Ferry mee.

Verder bezoeken wij ook nog Château de Villeneuve en Domaine de la Chevalerie. Allebei echte aanraders voor je wijnreis Loire!

Château de Chenonceau

DAG 5 – VOUVRAY

We rijden verder naar Vouvray. Onderweg stoppen we bij Château de Chenonceau. Er zijn in de Loire ontzettend veel kastelen. De één nog mooier dan de andere maar het is geen kasteelroadtrip maar een wijnroadtrip en dus besluiten we enkel Château de Chenonceau te bezoeken. Dit is een gigantisch kasteel waarvan de toegang €15,- kost (zonder audioguide). Het kasteel bevindt zich in een gigantische tuin in een bos. Je bent hier zo een paar uur zoet!

Château de Chenonceau

BAGATELLE BED & BREAKFAST EN TOURAINE

Na ons koning en koningin te voelen rijden we verder naar onze te leuke B&B.Tijdens elke reis wil ik namelijk minstens 1 keer bijzonder of luxueus overnachten en deze hotelkamer in een grot overtrof alle verwachtingen.


Wij lopen het terrein op en worden direct begroet door de eigenaresse. Wij vertellen haar vervolgens dat we op wijnreis zijn en als ze de fles wijn ziet vraagt ze direct of ze ons een koelbak moet brengen en glazen zodat we van onze fles wijn kunnen genieten in onze kamer. Wat een gastvrijheid!

Wijnreis Loire

De volgende ochtend lopen we van onze grot naar het Château voor een heerlijk ontbijt. Denk: verse croissants van de lokale bakker, Franse zelfgemaakte jam, goede koffie en verse jus.

Het zwembad was onder constructie toen wij er waren maar als het heet is dan is het natuurlijk heerlijk om hier een plons te maken. Ook kun je hier een massage boeken. Hoewel een massage heerlijk klinkt zijn wij op wijnmissie! En gaan we door naar het volgende wijnhuis op onze planning.

Wijnreis Loire

DOMAINE DE LA TAILLE AUX LOUPS

Wat een giga-lange naam en de lengte van de naam is net zo indrukwekkend als de wijnen van wijnmaker Jacky Blot. Dit wijnhuis was onze absolute favoriet!

Ik heb Rick beloofd dat ik vandaag rij en daar heb ik bij het proeven van de eerste wijn direct spijt van…. Deze wijn is goud en dat moet je dan uitspugen… Dus, tip van de dag: regel een fiets voor dit wijnhuis.

We worden enthousiast begroet door de zoon van Jacky Blot: Jean-Phillip Blot. Hij neemt ons direct mee en vertelt alles over de wijngaard, de wijnen en de beste wijnjaren. Er is veel te proeven. Zij maken namelijk wijnen van mooi droog tot dessertwijn. Je kunt de wijn uitstekend laten rijpen maar jong zijn ze ook al prachtig. Door de grond van klei, zand, vuursteen en tufsteen waarin de wijnstokken groeien heeft de wijn een prachtige mineraligheid.

Jacky Blot
Jean-Phillip Blot en Rick

Na de ene na andere fantastische wijn komen we bij de laatste: een dessertwijn uit het heetste jaar ‘2002’. Ik ben geen dessertwijnliefhebber. Ik vind vrijwel alles altijd te zoet maar deze wijn is van ander kaliber.  Hiervoor mag je me s’nachts wakker maken. Ik voel me als een kind in de snoepwinkel, die geniet van haar lievelingssnoepje waarna ik deze moet uitspugen. Dit is de hel! Ik vraag voorzichtig de prijs van deze wijn: €100,-. Hoewel dit het helemaal maar dan ook echt helemaal waard is kiezen wij ervoor om andere, goedkopere maar o-zo-lekkere wijnen mee te nemen.

Wij nemen Clos de Mosny, een prachtige wijn waarin je tonen van gele appel, honing en vuursteen kunt ontdekken en Monopole Clos de Venise, perfecte zuren, complex en mooie mineralen mee.

Sancerre

DAG 6 /7  SANCERRE

Na ons avontuur in Vouvray rijden we verder naar Sancerre. Dit dorpje lijkt wel een sprookje. Het ligt namelijk op een heuvel middenin een groene vallei. Waar je in het dorp ook loopt heb je mijlenver uitzicht over groene heuvels. Alleen al daarom moet je hierheen. Slaap ook zeker in het dorp zodat je de oranje zon in de groene vallei kunt zien ondergaan om vervolgens tot diep in de nacht op één van de gezellige terrasjes te zitten. Met stip mijn favoriete plekje tijdens deze wijnreis in de Loire.

Sancerre

In het dorp vind je veel wijnwinkels waar je voor een paar euro wijn kunt proeven. Ook rond het dorp liggen veel wijnboerderijen. Wij bezoeken Domaine Serge Laloue en Domaine Champeau en Ladouchette.

Naast Sancerre ligt Pouilly-Fumé, waar je ook fantastische wijnhuizen zult spotten. Onze wijnreis is echter ten einde gekomen! De kofferbak is vol en onze bankrekening leeg dus wij moeten terugkeren…

Wijnreis Loire
Onze souvenirs

PRAKTISCHE INFORMATIE VOOR DE REIS

– Het proeven van wijnen is dan wel vaak gratis, het is wel de bedoeling dat je wijn inkoopt.
– Huur voor vertrek op de verschillende locaties een fiets! Zodat je niet hoeft te bobben.
– Neem een notitieboekje mee zodat je bij de wijnhuizen en wijnen notities kunt maken. Na een aantal wijnhuizen en tientallen wijnen raak je anders de draad kwijt en dat is jammer!
– Overnacht per plek zeker zo’n 2 dagen zodat je de tijd hebt om zowel de regio te verkennen als wijnhuizen te bezoeken.
– Spaar niet alleen voor de reis maar ook voldoende voor flessen wijn. Het leukste souvenir voor thuis is namelijk een goed gevulde wijnkast, waar je nog jaren van kunt genieten!
– Tip van Rick: laat de wijnen niet in een hete kofferbak liggen tijdens je wijnreis in de Loire (wijnen gaan namelijk kapot bij een temperatuur van 25 graden en hoger).

Ik ben tijdens onze wijnreis een beetje verliefd geworden op de Loire. Je vindt hier het echte authentieke Franse leven, de mensen zijn zo lief, de dorpjes schattig en de wijnen briljant. Ik weet zeker dat jij hier ook je hart zult verliezen!

Bisous!

Loren

No Comments

    Leave a Reply