Recept zoete aardappel
SHE COOKS SHE LOVES FOOD

RECEPT: stamppot met zoete aardappel, feta & chorizo

Het ‘blote benen weer’ laat nog even op zich wachten. Maar dit betekent wel dat je gerust nog een stamppot op tafel kunt zetten. Het is een van de favoriete gerechten van Rick en mijn persoonlijke Michelinsterren chef, althans hij kan echt waanzinnig koken mensen, maakt van saaie stamppotten creaties waar ik alleen maar een diepe buiging voor kan maken. Zoals: een pikante maisstamppot met shoarma en puntpaprika. En jij dacht dat stamppotten saai zijn? Guess again! Rick inspireerde mij tot het bedenken van dit zoete aardappel recept met zowel Griekse als Spaanse ingrediënten zoals feta, olijven, chorizo en zoete puntpaprika en nu staat dit gerecht regelmatig op ons weekmenu.

Chorizo

FETA & CHORIZO = LIEFDE

Feta
Foto: F Baltazis & Grieks Verkeersbureau

De geheime ingrediënten die dit zoete aardappel recept tot een grandioos succes maken zijn feta & chorizo. Sinds dat ik voor het Grieks Verkeersbureau werk probeer ik met feta heel wat recepten uit en ik kan je vertellen: feta maakt echt alles beter. Wist je dat feta een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) heeft? Dit betekent dat de ‘echte’ feta enkel in Griekenland gemaakt mag worden en dat deze kaas uit minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk moet bestaan. De Chorizo worst komt daarentegen oorspronkelijk uit Spanje. Deze is rood omdat er een pittige paprikasoort in verwerkt is. Daarnaast wordt er ook knoflook, oregano, zout, suiker en komijn toegevoegd. Deze twee ingrediënten, met de zoete aardappel, die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt, brengen je de gouden combinatie van wereldse smaken.

Goed! Zelf proberen? Hier vind je mijn recept voor stamppotmagie: 

Spanje & Griekenland

RECEPT VOOR STAMPPOT MET ZOETE AARDAPPEL, FETA & CHORIZO

Zoete aardappel recept

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

800 gr zoete aardappelen

200 gr Feta

1 Chorizo worst

2 rode puntpaprika’s

200 gr verse spinazie

1 ui

Handje zwarte olijven (Kalamata olijven zijn fantastisch)

1 rode peper

Handje peterselie

2 eetlepels cajun

2 knoflooktenen

Peper & zout

Klontje boter

Scheutje melk of room

ZO MAAK JE DE ZOETE AARDAPPELSTAMPPOT

Ik vind het altijd fijn om eerst alles te snijden, zodat alles klaar staat en je dan kunt starten met koken. Zorg dat je verschillende schaaltjes hebt om de gesneden ingrediënten in te bewaren tot je gaat koken.

Je schilt en snijdt vervolgens de zoete aardappelen in grove stukken. Kook ook alvast het water waarin je de zoete aardappel gaat koken. Snij daarnaast de zoete puntpaprika’s ook in grove stukken. Snij de chorizo in plakjes en deel deze door vier. De olijven kun je in ringetjes snijden en de feta snij je in blokjes.

Zoete aardappel recept

Snipper vervolgens de ui en hak de peterselie. Verwijder daarna de zaadjes uit de rode peper en snij ook de peper fijn. Pers de knoflook.

TIME TO COOK

Als het water kookt voeg je wat zout toe en vervolgens de zoete aardappel. Dit kook je totdat je makkelijk in de zoete aardappel kunt prikken met je vork. Now it is really time for some magic:

Pak een wokpan en fruit daarin het uitje aan en bak de knoflook ook mee. Heerlijke geuren komen je nu vast al tegemoet! Voeg nu ook de paprika en de cajun toe. Bak 3 minuten en voeg vervolgens ook de chorizo, peterselie, olijf en peper toe. Bak nog 2 minuten en voeg nu 100 gram van de spinazie toe. Blijf daarna roeren tot de spinazie volledig geslonken is. Bestrooi het met zout en peper naar wens. Echte chefs proeven hun gerecht regelmatig dus dit is jouw cue. Proeven maar! Doe een deksel op de pan en laat nog even sudderen.

Zoete aardappel recept

Is de aardappel gaar? Giet dan de zoete aardappel af en voeg een klontje boter en een scheutje melk toe. Prak het vervolgens helemaal fijn. Is het romig genoeg? Nee? Voeg dan een beetje extra melk of boter toe. Nu wel? Voeg dan het goddelijke chorizo-mengsel toe en voeg ook de feta toe aan de pan met zoete aardappel. Roer met een spatel alles goed doorelkaar. Voeg nu ook de laatste 100 gram spinazie toe en roer nogmaals. Proef! Tevreden? Let’s go! En anders wellicht nog een beetje peper, zout of cajun.

Heel benieuwd wat je van dit stamppotrecept met zoete aardappel, chorizo en feta vindt.

Let me know via Instagram.

Eet smakelijk!


Kali Orexi!


Buen Apetito!

LOREN

Zoete aardappel recept