Als ik terugdenk aan de wijnroadtrip die Rick en ik door Italië maakten lijkt het alsof ik in een sprookje heb geleefd. Van het lekkerste ijs dat ik ooit geproefd heb tot een ballonvaart over wijngaarden en het spotten van bambi. We gingen naar huis met meer dan 80 flessen wijn. Wil jij dat dit Italiaanse sprookje ook voor jou tot leven komt? Lees dan gauw ons reisverhaal, pak die auto en maak een wijnroadtrip in Italië.
WIJNLIEFHEBBERS OP TOUR
Rick en ik houden van wijn. Twee jaar terug maakten wij een wijnreis door de Loire, Frankrijk, en die reis was ook al echt een droom. Elke keer als wij thuis een fles Sancerre of Cabernet Franc, die wij tijdens die reis kochten, opentrekken komt die reis weer helemaal terug. Dat is zo mooi aan een wijnreis; Je drinkt letterlijk reisherinneringen. Daarnaast kom je, wanneer je wijnhuizen bezoekt, op ongelofelijk mooie plekken en leer je het land daadwerkelijk kennen door de wijn. Wijnmakers vinden het namelijk fantastisch om over de omgeving te vertellen en hebben de beste culinaire tips.
In Italië staan een aantal wijnregio’s op onze wijnbucketlist waaronder: Barolo en Barbaresco in Piemonte. Wij hebben veel wijnhuizen bezocht (dat moet wel als je met meer dan 80 flessen naar huis gaat) en ik vertel jullie graag welke echt de moeite waard zijn!
1. PIEMONTE – GROEN, GROENER, GROENST
Ik ben al ooit in Toscane geweest maar Piemonte, in het noordwesten van Italië, kende ik eigenlijk niet. En dit was voor ons echt de verrassing der verrassingen. Groene heuvels bedekt met wijngaarden, ini mini middeleeuwse dorpjes en een cuisine waar je u tegen zegt: Piemonte you had me at CIAO! Maar wij maken een wijnroadtrip dus daar duik ik graag dieper op in.
NEBBIOLO – DE TROTS VAN PIEMONTE
De trots van Piemonte is de Nebbiolo druif. Klinkt deze druivensoort je niet bekend in de oren? Misschien heb je op een wijnkaart wel Barolo of Barbaresco voorbij zien komen? Dit zijn twee wijngebieden in de Langhe. De wijnen die uit deze gebieden komen worden gemaakt van de Nebbiolo druif. Dit zijn krachtige en complexe wijnen met hoge zuren, veel tanines, een hoog alcoholpercentage en rood fruit. Barolo wordt vaak ‘The King of Wines’ genoemd en Barbaresco zou je ‘The Queen’ kunnen noemen. Dit heeft er vooral mee te maken dat Barolo een ruigere wijn is die je het best nog een aantal jaar kunt bewaren voordat je deze opentrekt. Barbaresco is eleganter en iets fruitiger, maar beide blijven complexe wijnen. Je kunt in Nebbiolo wijnen roos, kers en leer ontdekken. Klinkt goed hè?
BARBERA – TOEGANKELIJKER EN DIRECT TE DRINKEN
Wij ontdekten ook wijnen die van Barbera druiven zijn gemaakt. Dit zijn fruitigere wijnen dan de Nebbiolo. Tevens zijn wijnen die van deze druif gemaakt worden toegankelijker. Zij hebben een diepe rode kleur maar kunnen, wanneer je ze langer en in hout laat rijpen, net als de Nebbiolo, ook een volle body krijgen. Zowel Nebbiolo als Barbera moet je ontdekken tijdens je wijnroadtrip in Italië.
DEZE WIJNHUIZEN WIL JE BEZOEKEN IN PIEMONTE
GAUDIO WINERY
Goed genoeg over de druiven! Je wilt vast weten waar je moet zijn om te proeven? Het eerste huis waar wij een stop maken is Gaudio Winery. Dit wijnhuis en familiebedrijf ligt in Monferrato. Wij proeven verschillende wijnen, maar staan vooral versteld van de prijs-kwaliteit van de Barbera del Monferrato Superiore DOC uit 2017. Deze wijn kost namelijk €16,95 en is heerlijk! In de wijn ontdekken wij tonen van vanille, kers en cacao. Maar naast deze wijn hebben zij nog meer op de kaart staan wat echt de moeite is. Ik verklap echter niet alles. Sla dit huis op in je Google maps en ontdek het zelf.
Zo’n tasting moet je van tevoren boeken. Zij bieden deze proeverijen elke dag aan tussen 09:00 en 18:00 uur. Afhankelijk van welke tasting je kiest betaal je €18,- pp om te proeven. Indien je meer dan €45,- aan wijn besteed is je tasting gratis.
CA’DEL BAIO
De wijnroadtrip Italië gaat verder naar het wijnhuis Ca’Del Baio in Treiso. Dit wijnhuis wordt geleid door drie zussen en is al vier generaties lang een familiebedrijf. Wij worden enthousiast ontvangen door Valentina en haar nichtje van 8. Terwijl Valentina ons een rondleiding geeft, vraagt haar nichtje of ze alvast de proeverij mag voorbereiden. Echt heel schattig!
Terwijl wij samen met Valentina door het huis lopen is er veel personeel aanwezig. ‘Jullie komen in een drukke periode. Sorry voor de chaos!’ zegt Valentina. Wij vinden het echter prachtig om mee te maken. Iedereen is namelijk druk in de weer om de wijn te bottelen. Dit betekent dat de wijn lang genoeg gerijpt is om van vat naar fles te gaan. Iets wat je niet zo snel te zien krijgt wanneer je een wijnhuis bezoekt.
Een tasting bij dit wijnhuis kost €15,- pp. Als je meer dan €50,- aan wijn koopt is de tasting gratis. Ook voor dit wijnhuis geldt; je kunt het beste van tevoren reserveren.
GIULIA – DE BOSS BABE VAN DE BAROLO
Wijnmaker Giulia heeft het wijnhuis van haar vader overgenomen op haar 24e. Toen zij het overnam was het nog geen bekend wijnhuis. Haar verhaal is onwijs inspirerend. Zij heeft namelijk geen opleiding vinologie gevolgd en in plaats daarvan heeft zij in de praktijk alles geleerd over het wijnmaakvak.
Zo heeft zij een tijd in de Bourgogne gewoond om alle kneepjes van het vak van een lokale wijnmaker te leren. Na haar tijd in de Bourgogne heeft zij de wereld over gereisd om zich te verdiepen in het wijnmaken. Na deze ervaring had zij een heldere visie op wat zij met haar wijn wilde doen.
Giulia verbouwt de hoogst gelegen Barolo van de regio en dit geeft haar wijnen een frisser karakter. Ik vroeg haar of het lastig is om als jonge vrouw haar wijn, in een dominante mannenwereld, te verkopen. Giulia heeft echter een volhardend karakter. Zo vertelt ze dat ze in de eerste periode echt op iedere deur heeft geklopt om haar wijn aan de man te brengen. Het was niet makkelijk, maar zij heeft nooit getwijfeld aan haar wijn en potentie. Nu staat ze inmiddels bekend als de ‘Barolo girl’ en is haar wijn wereldwijd niet aan te slepen.
Een inspirerend verhaal! En een inspirerende vrouw, die nogmaals laat zien dat je met ambitie en hard werken bergen kunt verzetten.
Wil je bij Giulia een stop maken tijdens jouw wijnroadtrip in Italië? Een tasting kost €20,- pp en dit wil je. Naast wijn, geniet je hier ook van het panoramisch uitzicht en vind je hier een truffelbos. Je kunt hier tevens een truffelwandeling maken en picknicken op een plek naar keuze. TIP!
HIER WIL JE SLAPEN: KASTEEL OP EEN HEUVEL
Ik zei toch dat deze reis een droom is? Een verblijf in dit kasteel hoort bij dit sprookje. Wij sliepen in het 15e eeuwse Real Castello di Verduno. Dit château ligt in het mini dorp Verduno. De weg naar dit kasteel is bizar mooi: van wijngaard naar wijngaard en door slingerweggetjes om uiteindelijk bij het dorpskern uit te komen en de gigantische kasteelpoort door te rijden.
Bij het kasteel komt een prachtige tuin vol bloemen en kruiden, waarmee in de keuken, onder leiding van chef-kok Alessandra Buglioni di Monale, heerlijke gerechten worden gemaakt. Je dineert in een dinerzaal die doet denken aan een paleiszaal. Past wel bij het prinsessenplaatje toch? Op de kaart staan wijnen uit de regio die ook als goud over je tong binnenstromen. Je slaapt hier vanaf €140,- per nacht.
LUCCA – PICKNICKEN OP STADSMUUR MET ZONSONDERGANG
Na elke dag 3 wijnhuizen en om 09:00 uur starten met wijnproeven zijn wij toen aan een beetje relaxen. Wij verblijven daarom drie dagen in de heerlijke B&B Il Casale di Nanni, op 20 minuten lopen van Lucca. De B&B komt met zwembad en kost slechts €105,- per nacht, inclusief ontbijt. Hier wil je slapen!
Het voelt hier namelijk net als thuis. De hosts zijn lief, heel lief. Zo mogen wij alle keukenkastjes opentrekken om spullen te vinden voor onze picknick van vanavond. Op de planning staat namelijk een picknick op de oude stadsmuur tijdens zonsondergang. Nadat wij in de kastjes borden, bestek, wijnglazen en peper en zout hebben gevonden duwt onze host nog gauw even balsamico azijn in onze handen, want deze is zo lekker!
Picknicken in Italië is echt een goed ide. En op de oude stadsmuur van Lucca heb je een perfecte spot om de zonsondergang te bewonderen. Ga van tevoren even naar een supermarkt en sla wat lekkere dingen in als focaccia, artisjokharten en gevulde olijven. Maak je net als ons een wijnroadtrip door Italië? Dan hoef je geen wijn te kopen en kies je uit je collectie een mooie uit. Romantischer dan dit wordt het niet.
Wij vonden deze accommodatie ideaal voor een verblijf rond Lucca in een hete periode. Op het heetst van de dag lig je namelijk in het zwembad om vervolgens aan het eind van de middag naar het pittoreske centrum te lopen en onder het genot van live-muziek te dineren.
En in Lucca heb ik het lekkerste ijs ooit geproefd! Wij tippen: La Bottega del Gelato. Hier proefden wij de pure chocolade, kokos en lavendel smaak.
FLORENCE – BAROKKE LUXE MET EEN FIJN PRIJSJE
Na Lucca rijden we verder naar Florence, waar we in Residenza del Borgo slapen. Dit kleinschalige hotel heeft een Barokke stijl en komt met vrijstaand bad in je kamer, love it! De locatie: 300 meter van de Piazza della Signoria, is perfect en het verblijf is niet giga-duur. Wij betalen zo’n €150,- per nacht.
Wij hebben waanzinnig gegeten bij Osteria dell’Enoteca, met een prachtige wijnkelder. Ook zijn wij aan het einde van de middag naar Piazzale Michelangelo gelopen om de zonsondergang te bekijken met uitzicht over de hele stad. Dit was zo mooi! We waren alleen vergeten om een fles wijn mee te nemen. Dat zou de ervaring helemaal afmaken.
Hoewel het verblijf in Residenza del Borgo heerlijk was raad ik toch aan om buiten Florence te overnachten als je een wijnroadtrip door Italië maakt. Wijn mag je namelijk echt niet in je autobak laten liggen met hoge temperaturen. In Florence geldt een gekke regel dat je als toerist eigenlijk met je auto niet het centrum in mag. Je mag wel in sommige parkeergarages parkeren (vraag het bij je accommodatie) maar deze liggen vaak iets verder van je accommodatie af. En dit betekent dus dat je in de hitte je wijndozen en bagage naar de accommodatie moet slepen.
CHIANTI – SLAPEN TUSSEN DE WIJNVELDEN
Na twee dagen Florence rijden wij verder naar Chianti. Op het programma staat hier een vijfdaags verblijf in Borgo Casa al Vento.
De weg naar deze accommodatie is spannend. Smalle zandwegen en tweerichtingsverkeer. Maar het avontuur lonkt.
Eenmaal aangekomen weet ik al gauw: dit was de juiste keus. Wat een droom is dit! Prachtige kamers met eigen terrasjes en overal heerlijke loungeplekken, een zwembad met mijlenver uitzicht over wijnvelden, een bloeiende tuin en uit de keuken komen heerlijke geuren.
Het nadeel van deze accommodatie is dat je niet meer weg wilt… Maar dit is wat mij betreft helemaal niet erg. Wij zijn hier op de ultieme plek om tot rust te komen en s’ avonds samen een fles wijn open te trekken en onder de duizenden twinkelende lichtjes in de tuin uren te kletsen.
Borgo Casa al Vento is tevens een wijnhuis en deze wijnen kun je in het restaurant proeven. Daarnaast kun je ook een wijntour volgen bij eigenaar Francesco. Wij zijn vooral fan van Francesco’s ‘FOHO’. Dit is Toscaanse slang voor ‘VUUR’ en deze wijn is echt on fire! De wijn bestaat uit 100% Sangiovese druiven en wordt 18 maanden in eikenhouten vaten gerijpt. De wijn heeft een prachtige robijnrode kleur en kun je het best een beetje gekoeld (18 graden) drinken bij je diner. Een mooie aanvulling voor de collectie die jij tijdens je wijnroadtrip door Italië verzamelt.
WIJNHUISTIP IN DEZE REGIO: FATTORIA POGGERINO
Hoewel we onze accommodatie eigenlijk niet meer willen verlaten, maken wij een wijnroadtrip door Italië en staat er een nieuwe wijnproeverij op de planning. We rijden naar Fattoria Poggerino. Om bij het wijnhuis te komen moet je over een weg omgeven door cipressen rijden en dit past natuurlijk perfect bij het Italiaanse sprookje!
Bij aankomst worden wij hartelijk begroet door John en mogen we in de tuin op een bankje plaatsnemen voor de tasting. Fattoria Poggerino is een klein biologisch wijnhuis in het hart van de Chianti Classico regio, waar ook onze accommodatie ligt.
Chianti Classico is een herkomstbenaming (D.O.C.G). Dit betekent dat, wanneer jij wijn drinkt waar dit op staat, je zeker weet dat de wijn uit het oorspronkelijke Chianti gebied komt. Daarnaast moeten wijnmakers zich aan een aantal regels houden, zoals dat de wijn uit minstens 80% Sangiovese druiven moet bestaan.
Wij starten de proeverij met een rosé bubbel en deze was echt fantastisch. Je mag mij hier elke nacht voor wakker maken. De Millesimo uit 2011 wordt voor 100% gemaakt van de Sangiovese druif en je kunt er tonen van perzik en kers in ontdekken.
Wij proeven nog meer moois en nemen een doosje mee. Wil jij hier ook een tasting doen? Dan kun je de proeverij van maandag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:30 boeken. De kosten bedragen €10,- pp. Hier geldt ook: besteed je meer dan €50,- dan is je proeverij gratis.
IK WIL GEWOON KAAS – CORZANO E PATERNO
Ben jij kaasliefhebber? Dan wil je naar deze plek. Boven op een heuvel vind je het wijn-en kaashuis en de olijfolieboer Fattoria Corzano e Paterno.
Hier volgden wij een wijnproeverij inclusief kaasplank met kaasjes die allemaal gemaakt zijn van schapenmelk. Deze proeverij kost €20,- per persoon en de kaasjes vonden wij echt waanzinnig. Het personeel ontvangt ons hartelijk, maar tijdens de proeverij krijgen wij weinig uitleg over de wijn. Tevens wordt er niets gezegd over de heerlijke olijfolie die op tafel staat.
Dit vind ik jammer, want je kunt merken dat de producten met liefde worden gemaakt en dan is het leuk wanneer iemand hier ook vol passie over kan vertellen. Toch is het zeker de moeite om hier een proeverij te volgen.
PROEFLOKAAL BADIA A COLTIBUONO
Toen ik een leuke plek zocht om nabij onze accommodatie te lunchen kwam ik Badia a Coltibuono tegen. Wij hebben hier heerlijk geluncht en ontdekten daar dat de wijnen op de kaart ook waanzinnig zijn. Hier willen we meer van proeven. Wat blijkt, onder aan de heuvel heeft de eigenaar van het restaurant ook een proeflokaal.
En dus rijden wij na de lunch direct naar beneden om de proeverij voort te zetten. We proeven naast topwijnen ook overheerlijke olijfolie en een balsamico-azijn waar je u tegen zegt. Helaas wil ik na het proeven van deze balsamico-azijn nooit meer balsamico-azijn uit Nederland.
Wij nemen o.a. de krachtige Chianti Classico uit 2017 en de Chianti Classico Reserva uit 2015 mee. Deze plek moet op je wijnroadtrip Italië bucketlist.
VLIEGEN OVER WIJNGAARDEN
Wij sluiten onze wijnroadtrip in Italië af met een ballonvaart over wijnvelden. Sprookjesachtiger dan dit wordt het niet! Voor de vlucht moeten wij om 04:00 uur opstaan. We rijden in een uurtje naar de plek waar wij onze piloot van Tuscany Ballooning ontmoeten.
Bij het zien van de ballonnen krijgen Rick en ik direct kriebels in onze buik. Dit gaat vet worden. We klimmen de ballon in en stijgen vrij snel naar grote hoogte. Terwijl de zon achter de bergen opkomt zweven wij richting Florence. In de verte zien wij bergen, olijfboomgaarden, wijngaarden en bossen. Terwijl ik een momentje neem om te beseffen hoe prachtig deze vlucht is, wijst Rick naar het bos. ‘’Ik zie een hert!’ ‘’Waar?’’ roep ik. ‘Ze steekt zo de weg over met haar baby hert’. Ik kan wel huilen! En terwijl ik mijn camera naar de weg richt zie ik inderdaad een hert oversteken, gevolgd door een ini mini hertje. Kan iemand mij even knijpen?
Het is tijd om te dalen. We vliegen rakelings langs takken van bomen en landen zacht op de grond. Samen met het team poppen we een fles prosecco, eten de beste croissants ooit en schenken om 08:30 uur s’ ochtends onze glazen vol. We klinken onze glazen, nemen een slok en genieten van deze fantastische beleving.
Sprookjes bestaan!
No Comments